Förbättra för personalen i vården 50 förslag

Vi möts ju ständigt av krisrubriker om läget inom sjukvården, långa vårdköer, stängda avdelningar och brist på personal. Och tyvärr så stämmer detta i väldigt stor utsträckning. Och tyvärr så riskerar det bli än värre. Vi har framför oss ett scenario där vi kommer få allt fler äldre medborgare samtidigt som antalet individer i arbetsför ålder minskar. 

Och det kommer öka bristsituationen vi ser inom i stort sett alla yrkesgrupper, inte minst inom vårdyrkena. Och om vi inte agerar snabbt så kommer vi se än större brister framöver. Vi har från Centerpartiet både regionalt och nationellt lyft frågan om personalens villkor.

 

 

Anders W Jonsson, vår gruppledare i riksdagen tillika barnläkare presenterade igår denna rapport 50 reformer för bättre arbetsvillkor i vården där vi lyfter 50 viktiga reformer för att förbättra personalens villkor, och därigenom statusen på vården.

Min personliga bild är att vi står inför en brutal vårdkris om vi inte i första hand kan få våra medarbetare i vården att stanna kvar i yrket, det handlar dels om att jobba något år till men också om att inte byta bransch. Det vi föreslår från den nationella nivån är bland annat:

Locka och behåll vårdpersonal

Vi vill att fler inom vården får fasta tjänster med höjda löner och bättre arbetsvillkor, därför vill vi höja regionernas generella statsbidrag.

Fler stannar i yrket genom kompetensutveckling och karriärtjänster

Satsningen på karriärtjänster bör tredubblas, för att fler sjuksköterskor och undersköterskor ska kunna specialistutbilda sig på arbetstid.

Det behövs en bättre arbetsmiljö med mindre arbetsgrupper

Vi vill se ett mål om max 25 medarbetare per chef, för att minska arbetsgrupperna.

Fast läkarkontakt och digitalisering

Vi måste säkerställa rätten till fast läkarkontakt i primärvården i hela landet. Dessutom behövs ett mål om att maximalt 10 medarbetare ska kunna komma hem till den som har hemtjänst, över en tvåveckorsperiod.

Alla regioner måste erbjuda digitala besök i primärvården, och nätläkare bör bli en del av samma ersättningsystem som vanliga vårdcentraler.

En bättre förlossningsvård

Vi vill se barnmorskeledda förlossningsavdelningar i anslutning till akutsjukhusen. Gravida kvinnor ska också ha rätt att följas av samma barnmorska under hela graviditeten, förlossningen samt i eftervården.

Lyft för äldreomsorgen

Det behövs en nationell satsning på utbildning av specialistsjuksköterskor med inriktning på geriatrik, och fortbildning i geriatrik för personal inom primärvården. Alla särskilda boenden för äldre ska ha tillgång till sjuksköterskekompetens dygnet runt, samt till medicinska insatser som dropp och syrgas.

Men framförallt så är ju vården en kommunal och regional fråga och just därför är våra förslag tänkta att stärka regionerna och kommunernas möjligheter att bedriva vård, vi tror inte på förstatligande vi tror mer på att stärka regionerna!

Vill du veta mer om vad Centerpartiet prioriterar i Region Västerbotten finns det redovisat i denna sammanställning i tidningen Västerbottningen.

 

Ewa-May Karlsson, Centerpartiets gruppledare i Region Västerbotten 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.