Hyresrätter och fifflande bostadsaktörer i Umeå

I tisdags, på kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott fick vi en redovisning som jag reagerade kraftigt på.

299 stycken lägenheter som byggts på tidigare kommunal mark och som var fördelade för att byggas som hyresrätter har i verkligheten blivit insatslägenheter. Trots att markanvisningen från kommunen gällde hyreslägenheter. De bostadsaktörer och företag som gjort på detta sätt har helt enkelt lurat kommunen och i praktiken berövat alla Umeås bostadssökande utan stora plånböcker en möjlighet att få en hyreslägenhet. Även socialtjänstens stora behov av att kunna upplåta hyreslägenheter undermineras av detta beteende.

Till det kan läggas att det endast är när kommunen ger markreservation som vi kan styra upplåtelseformen. I Umeå har Vänsterpartiet i samförstånd med en tydlig och bred majoritet drivit att vi måste ha bostadsområden med blandad bebyggelse för att undvika segregation och skapa en blandstad där människor oberoende avklasstillhörighet och ursprung kan mötas i sitt bostadsområde.  Det som nu hänt är att den förda politiken saboterats av skrupelfria byggherrar.

Det handlar om fyra olika områden och aktörerna bakom dessa projekt har helt enkelt fifflat och lurat kommunen. Något som naturligtvis är helt oacceptabelt!

Denna situation krävs det att kommunen kraftfullt agerar. Jag och Vänsterpartiet kommer framöver att rösta nej till alla kommande förslag att fördela mark till dessa fifflande bostadsaktörer och depersoner bakom dessa, om de till äventyrs vågar på nytt  söka om markreservation. Om de inte ber om ursäkt och rättar till de fel de begått gentemot kommunen och medborgarna. Naturligtvis måste dessa företag återbetala den 15 % markprisrabatt de fått eftersom det är billigare att köpa kommunal mark för hyresrätter än för insatslägenheter,  De måste också på något sätt kompensera kommunen för de hyresrätter de skulle ha byggt.  Det skulle till exempel kunna ske genom att de ordnar egen mark, i områden med behov av hyresrätter och där uppför de 299 hyreslägenheter som de förbundit sig att bygga på den kommunalt tilldelade marken. Jag och Vänsterpartiet är också tydliga med att avtalsbrotten måste få juridiska konsekvenser. Om kommunen inte stämmer dessa fifflande aktörer för avtalsbrott så tappar Umeå kommun stor del av sin trovärdighet. Om dessa aktörer inte gör rätt för sig måste det få synliga och kännbara konsekvenser.

Umeå vinner inget på att ha oseriösa företagare i kommunen.

Det finns många andra företag och driftiga personer som gör rätt för sig som säkerligen skulle vilja få större möjligheter att bygga på kommunal mark.

För att avslutningsvis vara mycket tydlig. Det jag beskrivit ovan handlar om fyra områden:

1. Mungon på Teg.

Där har Staffan Näslund fått en direktanvisning av kommunal mark, för att bygga 81hyreslägenheter. De såldes i stället direkt som insatslägenheter  

 2) Irrblosset,  på Tomtebo

Där har Roger Roshed fått markanvisning för hyresrätter, som gällde 72 stycken hyreslägenheter. De såldes vidare och blir omvandlades till bostadsrätter

 3. Vårdträdet / Källan på Tomtebo

Där har Sune Nathanaelsson fått markanvisning för hyresrätter, som gällde 46 stycken hyreslägenheter, vilka  blir bostadsrätter. Han har dock återbetalat mellanskillnaden i markpris till kommunen.

 4. Gimoborg på Carlshem.

Där har Staffan Näslund/Kjell Grönlund fått direktanvisning för hyresrätter, som skulle ha inneburit ca 100 hyreslägenheter. Projektet har sålts vidare som bostadsrättsprojekt utan förvarning

 

Denna redovisning på kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott var ett informationsärende, därför kunde inga beslut fattas.  Men det är i alla fall klart att en återbetalning kommer att krävas. Men det är självfallet inte tillräckligt. Jag återkommer till hela denna härva och då också till de reaktioner jag fått på mitt och Vänsterpartiets tydliga ställningstagande.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

  1. Micke

    Helt absurt hur de beter sig. Stäm dem och se till att det kostar ekonomiskt som är det enda språk sådana här skrupelfria bolag förstår.

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt, situationen är helt absurd. Hoppas bara fler partier än Vänsterpartiet inser att kommunen måste stämma dem. Än så länge är (V)i det enda partiet som varit tydligt med behovet att vidta rättsliga åtgärder. Har mina förhoppningar om att även S ska vara på vår linje

  2. Kim

    Jag håller med om att det är oacceptabelt. Dessa herrar har rätt bra koll på varandra och har garanterat diskuterat lösningarna med varandra.
    I branschen har deras avsikter varit allmänt känt i flera år. Vad dessa herrar tyvärr har bättre koll än många politiker är hur svårt det är för kommunen att komma åt det i efterhand.
    Titta på vad lägenheterna kostar + vad föreningen har i lån kontra att lägenheterna kostar mindre än 1,5 miljoner/ st att bygga (mycket under i ett av projekten), så inser man varför de inte ”orkar” hyra ut. Man ser även hur futtigt det är att skillnaden i markpris är 15%. Försumbart i projektkostnaden.

    Krasst är detta även ett resultat av kommunens medvetna val att fördela mark till ”nya” byggherrar och hålla ”gamla”, seriösa och väletablerade utan mark. Det finns en hel del kvar i markfördelningskön som kommer att göra precis samma sak bara de får chansen. Men dte är ju uppenbart kommunens val.

    Det är bara att hoppas på att kommunen har så mycket förstånd att dessa herrar blir bannlysta från marktilldelning. Det finns ändå betydligt fler intresserade än det finns mark.

  3. Jocke

    Så otroligt upprörande att läsa! Ta Staffan Näslund som ett exempel, år efter år far fram ohederligt och alltid i gråzonen… Han lurar sina hyresgäster och alltid nära till konflikt.

    Hoppas Umeå Kommun gör det rätta och stämmer Herr Näslund! Han skulle aldrig tveka att göra så om situationen var omvänd! En gång för alla låt idioten få betala ordentligt

    • Sven

      Ja nog är det allmänt känt.
      Ändå väljer Umeå Kommun att ge honom byggrätter på kommunal mark samtidigt som det finns massor med andra intressenter.
      Sedan blir de förvånade när det blir såhär. Kompetens hos tjänstemän och framförallt deras chefer, dvs politikerna?

      • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

        Denna omfattning med fyra aktörer som beter sig på detta sätt var inte allmänt känt sedan tidigare. Tidigare har relationen mellan kommunen och aktörerna som bygger bostäder fungerat ganska bra, vilket det fortfarande gör med en absolut majoritet. Men som du skriver, det finns många som vill bygga i Umeå. Så framöver kommer i alla fall inte jag att vilja ge kommunalmark till några av dessa fyra, tills de rättar till de fel som de begått

      • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

        Kan hålla med om att det inte är kul eller roligt att behöva ta till rättsliga åtgärder. Det var bättre när alla aktörer följde de markanvisningar som kommunen gav. Men i denna situation där några få aktörer beter på detta sätter tycker jag det är viktigt att kommunen är tydligt. Sedan är det så att avtalen måste bli tydligare, vi måste införa sanktioner/viten i avtalen. Att kommunen tidigare inte använt sig av viten i markanvisningsavtal beror på att då blir det svårare för mindre aktörer att komma in och bygga hyreslägenheter.

  4. mats karlsson

    Tyvärr så är detta direkt skadligt för Umeås Utveckling idagsläget är inte insatslägenheter det stora behovet utan Utbildningarnas fortlevnad och utveckling i Umeå är helt beroende av en offensiv bostadpolitik som ger studenter möjligheter till ett boende. Insatslägenheter är inget alternativ för unga människor under utbildningstiden. Dessa köp/överlåtelser visar bara på ett kortsiktigt vinstintresse och inte den långsiktiga satsning som staden behöver.

  5. Pingback: Mark är makt och framsteg på byggnadsnämndens möte | Mattias Sehlstedt (V)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.