Görs en höger (s)väng? Säljer S ut lägenheter ur AB Bostaden?

Till nu på måndag den 12 juni har de partier som i praktiken styr Umeå kommun: S/Mp och Alliansens partier, sammankallat till extra styrelsemöten i AB Bostaden, Umeå kommunkoncerns styrelse och Kommunstyrelsen. Frågan som ska behandlas är ”Framtida finansieringslösning för Bostaden”. Inga handlingar har gått ut till oss som är förtroendevalda i dessa organ. Förslag till beslut ska tydligen presenteras på sittande möten. Men presidierna (bestående av S och Alliansen) borde rimligen veta vad detta förslag innebär mer precist. Tjänstepersonerna skulle inte driva fram ett sådant förslag utan att ha ett godkännande från presidierna i dessa organ.
Däremot krävs det inte speciellt mycket politiskt fingertoppskänsla för att förstå vad det här handlar om. Sedan 2014 har S/MP i AB Bostadens styrelse svajat i frågan om utförsäljningar av hyreslägenheter ur Bostaden. I Bostadens styrelse har dessa partier öppnat upp för utförsäljningar.
Samtidigt har S i fullmäktige varit tydliga om att försäljning inte är aktuellt. Högerpartierna har länge varit tydliga med att de vill sälja ut 5000 av AB Bostadens hyreslägenheter. En motion från Allianspartierna om detta avslogs för några år sedan i fullmäktige av en tydlig majoritet bestående av V, S, AP och Mp. Debatten kring denna motion var hård och vi som var emot var överens om att detta var vansinnigt. Jag minns tydligt ett inlägg från fd kommunalrådet Lennart Holmlund som gick ut på att utförsäljningar var ekonomiskt tokiga.
Med dessa extra styrelsemöten och det som sägs muntligt i stadshuset är det svårt att inte dra slutsatsen att sannolikheten är stor att Socialdemokraterna och lydparti gör en högersväng. En högersväng som innebär att S på måndag ska driva igenom ett beslut att sälja ut en betydande mängd hyreslägenheter ur AB Bostaden, påhejade av utförsäljningshögern.  Denna åtgärd med extra sammanträden innan sommaren skulle enligt min politiska erfarenhet inte bli av om det inte handlade om en utförsäljning av stora mått, det vill säga över 1000 lägenheter och minst en miljard kronor
Till detta kommer att ett extra kommunstyrelsemöte krävs för att ta denna fråga till kommunfullmäktige den 19 juni. Allt pekar på att S tänker hasta fram denna fråga till juni-fullmäktige. Stor risk finns då att frågan ”drunknar” i den budgetdebatt som kommer att vara på det fullmäktigemötet.
Varför är Vänsterpartiet emot utförsäljning av allmännyttan?
Den syn vi i Vänsterpartiet har i sakfrågan är nog kristallklar för de flesta. Vi ser inte en utförsäljning av hyreslägenheter ur AB Bostaden som en lösning på några problem, varken nybyggnationer eller renoveringar. Det finns andra sätt att klara av dessa problem, om den politiska viljan finns. Det finns inte bara ” den enda vägens politik” där utförsäljningar är det enda valet. Om den politiska viljan finns kan vi hitta andra lösningar. Vi i Vänsterpartiet är villiga att hitta sådana lösningar tillsammans med S. Det har vi också tagit upp med Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande (S).
Om Bostaden säljer ut en del av sitt gamla bestånd blir konsekvensen att Bostaden äger färre lägenheter med låg hyra, vilket kommer leda till att folk med sämre ekonomi får mindre möjlighet att skaffa en bostad. Till den kategorin hör ungdomar, studenter och även äldre personer. En privat ägare vill ju bara köpa om man tjänar pengar på affären. Antingen tjänar de pengar genom att ha ett lägre underhåll än Bostaden skulle ha haft, genom att höja hyrorna, eller genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och sälja dem. Alla dessa tre scenarier innebär en nitlott för hyresgästen. Därför är Vänsterpartiet helt emot försäljning av allmännyttan, och hänvisar till alternativa möjligheter för att förstärka Bostadens ekonomi både för nyproduktion och för att successivt underhålla de gamla bestånden. Smartare alternativ finns, dummare finns inte.
Vi har i våra budgetförslag och även i AB Bostadens styrelse framfört alternativa förslag till utförsäljningar, exempelvis att ge ut en obligation för att öka investeringar i hyreslägenheterna i Bostaden.  Förutom att vi principmässigt tycker att det är bra att kommunen via vårt allmännyttiga bostadsföretag äger lägenheter finns det många argument. Ett sådant är att hyreslägenheter är en lönsam affär. Just därför vill pensionskapital och andra på kapitalmarknaden investera i hyresrätter. Jag ser ingen anledning till att vi som kommun ska sälja något som långsiktigt är en bra ekonomisk, men även social affär.
Den demokratiska frågan
Det sätt som detta genomförs, att sammankalla tre av kommunens maktorgan med kort varsel, för att fatta ett beslut utan att ha fått ta del av några som helst beslutsförslag, är inte demokratiskt rimligt. Beslut i kommunens nämnder och styrelser ska beredas, och de som ska fatta besluten ska innan mötet ha haft möjlighet att diskutera förslagen till beslut med sina partikamrater och berörda medborgare. Så måste det fungera i en demokrati. Det som nu händer är ännu ett bevis på att Socialdemokraterna inte värderar öppenhet och transparens särskilt högt.
Om man ska genomföra försäljningar, vilket (V)i är emot, tycker jag att det rimligaste vore att detta tydligt deklareras av de partier som vill sälja inför ett val, och därmed ge medborgarna en möjlighet och chans att via valet få sin röst hörd. De blå partierna i KF har varit tydliga med att de vill sälja ut delar av Bostaden. S och Mp har inte gått ut med detta besked till medborgarna. Kommunfullmäktige består till en majoritet av partier som tidigare sagt sig vara mot att sälja ut ur Bostaden (S, V, MP, AP, FI). Om S/MP nu gör en högersväng och ändrar sig under mandatperioden innebär det att väljarna inte fått möjlighet att ta ställning till detta. Vad kan man kalla det om inte ett svek mot väljarna?
Det ska även bli intressant på måndag att se om de tänker sälja till en förutbestämd köpare eller om detta kommer genomföras genom en öppen budgivning. Det ska också bli intressant att se hur de som anser sig vara ”liberaler” och för en” fri marknadsekonomi ” kommer att agera i detta. Kommer de att gå med på att det säljs till en förutbestämd köpare och därmed gå emot sina egna principer? Vänsterpartiet anser att om man ska sälja ut, så ska det självklart göras på den öppna marknaden så att vi får ett så bra pris som möjligt. Mygel är sällan en bra lösning…
Jag hoppas verkligen:
Att jag har fel i min analys, som kortfattat handlar om att S gör en högersväng och tänker sälja ut lägenheter ur AB Bostaden.
Att Socialdemokraterna är öppna för att ta vår utsträckta hand om att hitta andra lösningar på AB Bostadens utmaningar, än att genomföra utförsäljningar.

Har jag inte fel i min analys:
Hoppas jag att Socialdemokraterna ger medborgarna (men även sina egna partimedlemmar) möjlighet att få ta ställning till denna stora fråga, innan beslut fattas. Det vill säga att S inte driver igenom ett utförsäljningsbeslut på måndag.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

18 kommentarer

 1. jonas

  Varför sälja ut för att få in pengar? Är det klokt för skattebetalare och hyresgäster? Varför vill någon köpa av Bostaden istället för att själv bygga nytt? Svaret är enkelt- det är billigare att köpa av Bostaden och låta Bostaden stå för nybyggnation. Man räknar med billiga bostäder som skall ge en högre avkastning och inget annat. Bostadens hyresbestånd är vår allmänna egendom oavsett om dom kallar sig aktiebolag eller annat. Om sossarna har gått ihop med alliansen för utförsäljning så kommer dom aldrig att få min röst. Det börjar likna när dom borgerliga agiterade för att sälja ut den lokala busstrafiken här i stan. Efter ett tag, med sossestyre, så gick Lennart Holmlund, påhejad av Bertil Hammarstedt, och sålde ut den lokala busstrafiken. Sossarna nu verkar gå i Lennart Holmlunds fotspår.

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Det är inte klokt varken för kommunen eller för hyresgästerna att sälja ut hyreslägenheter ur AB Bostaden. Varför (S) har ändrat sig och nu vill sälja ut ur bostaden får de själva svara på. Bra att du inte tänker rösta mer på S när de gör på detta sätt. Däremot måste jag säga att denna högersväng som S nu tar har blivit mer tydlig efter förra valet 2014 och att Lennart Holmlund slutade som kommunalråd. Under förra mandatperioden sålde S inte ut något ur bostaden, vilket de nu driver på för.

 2. Micke

  Sossarna har gått åt höger, det kan vem som helst se.

  Att samarbeta med alliansen om en utförsäljning av Bostadens lägenheter kommer höja hyrorna i dessa lägenheter och är en stor skam.

  Sossarna i Umeå står numera närmare alliansen än V.

  Man fpr hoppas att Umeborna insett detta och lägger sina röster på ett ännu starkare Vänsterparti.

  • Jan Sjöström

   Men hej och hallå, nyss var ju du och partiets (S) chefsideolog A. Forss överens
   om att att han fått partiet och dess ledare S Löfven på rätt väg, Herr Forss
   formulerade ju även inlaga i saken med som alltid en förutsägelse att ingen
   utförsäljning skulle komma ifråga under hans ledarskap.

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Kan inte annat än att hålla med dig. S idag i Umeå står närmare Moderaterna än Vänsterpartiet, tyvärr.
   Ett tydligt exempel på det förutom denna fråga om utförsäljningar ur bostaden är budgeten för Umeå kommun nästa år. Som ska diskuteras om beslutas på kommunfullmäktige 19 juni. Det enda i siffersatsningar som skiljer S och M är att M vill sänka skatten med några 10tals ören. De lägger i övrigt samma budgetförslag i siffror som kommer innebära välfärdsnämnderna inte kompenseras för ökat antal innevånare, exempelvis barn i förskolan eller äldre i äldreomsorgen. Vilket i både S och M:s budgetförslag får som konsekvens att personalen måste arbeta fortare och riskera att få färre arbetskamrater.

 3. BB

  Socialdemokraterna måste lämna den Timbro-sponsrade mittfåran och gå tillbaka till att driva vänsterpolitik. Låt socialdemokratin vara det arbetarparti det en gång varit, som värnar om de som är svagast i samhället. Lär av valet i Storbritannien där Corbys ledarskap mer eller mindre utplånade populisthögern (läs SD).

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Tyvärr ser jag inga tecken på att S skulle gå åt vänster, varken lokalt eller nationellt. Nationellt har de börjat bli allt tydligare med att helst vill ha en så kallat ”mittenstyre” mellan S och de tidigare mittenpartierna C och/eller Liberalerna. Kanske MP får fortsätta vara med om de fortsätter sälja ut sig som de gör(kolkraft, kärnkraftsfrågan mm). Om det blir verklighet kommer politiken gå mer åt höger. Det mest kraftfulla sätt att se till att det blir vänsterpolitik är att organisera sig tillsammans med andra, för att få tillstånd en mer vänsterinriktad politik och en del av det är att rösta på Vänsterpartiet. Men det räcker inte att bara rösta i valen, att organisera sig tillsammans med andra för gemensamma intressen är ett grundfundament för den progressiva arbetarrörelsen.

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Tack Veronica för kommentaren, gjort en uppdatering där jag tagit bort FI. Du har helt rätt att de inte satt i KF då. Ville dock vänta tills jag skulle publicera ett nytt inlägg. Vissa uppdaterar sina blogginlägg bara för att ligga högst upp i listan, jag vill inte vara en av dem. Passar på att ställa dig en fråga: Tycker du verkligen att detta genomförs på ett rimligt demokratiskt sätt?

 4. Bergis

  Varför det blev så bråttom att sälja ut nu beror på att valet närmar sig. Socialdemokraterna vill inte stå i valstugorna och meddela väljarna att dom tänker sälja ut vår gemensamma allmännytta. Då satsar dom allt nu istället och hoppas på att det är bortglömt innan valet.

  • Micke

   Det kommer inte att vara bortglömt. De kommer få lida surt för detta nästa val.

   Att på ett kuppartat sätt fullständigt köra över opposition, Umeå’s medborgare och framförallt drabbade hyresgäster glöms inte i första taget.

   Hans Lindberg (S) agerar i praktiken som en moderat, glöm inte det vid nästa kommunal val.

  • Jan Sjöström

   Hej.
   ”Hoppas” att folket glömt, svar nej här hoppas ingenting. Partiet är extremt
   beräknande, och kalkylerar i exakthet, d v s dom vet att väljarkåren under
   inga omständigheter sviker, ointressant vad som händer eller vilka beslut
   som partiet tar, så står pöbeln alltid i givakt när sekten blåser till val.

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Då får vi helt enkelt se till att detta inte glöms bort till valet nästa år. En röst på S är som att ”köpa grisen i säcken” man vet inte vad man får. Men att S ledningen driver fram detta just före sommaren är nog att de tror att detta ska glömmas bort till hösten och nästa val. Men då får vi se till att det inte blir fallet.

 5. Josefin Halläng

  Men vad i H’LVETE?? Ska det få gå till såhär?? Varför lyfts inte frågan och uppmärksammas??

  Kan ju säga att jag inte kommer röra mig ur fläcken om de bestämmer sig för att sälja lägenheten jag nu bor i. Men då tar de väl till fultricket och ökar hyran så till den grad att man inte kan bo kvar… Varför är detta en smart lösning när Sverige redan lider brist på hyresrätter?? Det här måste uppmärksammas och stoppas!! Politikerna ska inte få fria tyglar att skita på den lilla människan som inte har och kanske aldrig KOMMER att ha råd med annat än en hyresrätt i denna stad!!

  • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

   Genom att underlag till besluts inte finns tillgängliga för oss som sitter i kommunstyrelsen, eller Umeå kommunföretags styrelse finns det inte svart på vitt vilka områden som berörs. Men utifrån att (S) tidigare diskuterat att sälja hyreslägenheterna i Holmsund eller något område som inte är renoverat i de östra stadsdelarna i Umeå skulle det vara min kvalificerade uppskattning att det är i något av dessa områden. Med östra stadsdelarna menar jag: Holmsund, Carlshemsområdet, Ålidhemsområdet, Mariehemsområdet.

 6. Pingback: Stoppa utförsäljningen! | Daniel Nyström

 7. Pingback: Fler utförsäljningar av hyresrätter föreslås i Umeå | Mattias Sehlstedt (V)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.