Här är alternativen till att sälja Bostadens lägenheter

 

Idag har jag och Nooshi Dadgostar riksdagsledamot för V och bostadspolitisk talesperson en debattartikel publicerad i Västerbottens kuriren. Som kan läsas här och nedan

 

Här är alternativen till att sälja Bostadens lägenheter

 

Den 26 augusti har Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande (S) i Umeå ett långt blogginlägg med en känga mot Vänsterpartiet med rubriken ”Vad är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets alternativ?” och syftar då på utförsäljning av allmännyttan som S i Umeå gick till val på att inte sälja ut. Hans Lindberg skriver ”Detta kritiserar Vänsterpartiet lokalt såväl som partiets ordförande på nationell nivå Jonas Sjöstedt. Man tar sig för pannan! Vad är Vänsterpartiets lösning? De har inte presenterat något alternativ. Säger bara nej, nej och nej. Jag tycker inte det är seriöst.”

Vänsterpartiets grundsyn är att bostad är en social rättighet, inte en handelsvara. Både situationen med bostadsbrist och behovet av renoveringar av miljonprogrammet beror på politiska beslut. Politiska beslut kan också ändra detta. Vänsterpartiet har både nationellt och lokalt flertalet förslag både för att kunna bygga bort bostadsbristen och renovera miljonprogramsområdena, utan utförsäljningar. Att privatisera och sälja ut är att göra bostäder till en handelsvara, inte att göra bostadspolitiken till en självklar del av välfärdspolitiken.

Vi i Vänsterpartiet beklagar att socialdemokraterna i Umeå har anslutit sig till Moderaternas politik genom att sälja ut över 1 600 ur allmännyttans lägenheter i Umeå. Ett beslut som togs med demokratiskt tvivelaktiga metoder, men vi väljer i detta inlägg att beskriva Vänsterpartiets alternativ till utförsäljningar.

Nationellt har Vänsterpartiet tillsammans med regeringen kommit överens om satsningar för att öka byggandet av hyreslägenheter, med rimliga hyror. Men tyvärr har Socialdemokraterna i Umeå röstat ner våra förslag när vi föreslagit att använda oss av den politik som Vänsterpartiet och S-regeringen kommit överens om. Exempelvis att via kommunens markfördelning ställa krav på bostadsaktörer om ett tak för kommande hyresnivåer, så att fler har råd att bo. Detta visar att om S stödjer sig på högerpartier så blir självfallet också deras politik högerinriktad. Här visar Socialdemokraterna i handling att de hellre väljer att samarbeta med Moderaterna än Vänsterpartiet i Umeå, tvärt emot vad man gör på riksplanet i hur man bäst löser bostadsbristen.

Uppenbarligen kan den Socialdemokratiska politiken lokalt förändras före och efter ett val, men uppenbart har kommunalrådet missat att läsa protokollen där beslutet om utförsäljningar togs där vi hade listat några tänkbara alternativa finansieringslösningar. Som att:

• Kommunen ger ut en bostadsobligation, för att finansiera nybyggnation och renoveringar.

• Under en begränsad tid prioritera att AB Bostaden renoverar befintliga lägenheter före nybyggnationer, förutsatt att andra bostadsföretag fortsatt bygger mycket nya hyresrätter.

• Låna till att bygga nytt.

• Bostaden planerar för att bygga ett större bostadsområde, för att nyttja att det är billigare att bygga mycket samtidigt.

• Bostaden i kommande bebyggelse även bygger andra boendeformer än hyreslägenheter, som ett sätt att finansiera renoveringar. Detta leder även till en mer blandad bebyggelse, vilket är socialt hållbart.

• Bostaden på områden, exempelvis Ålidhem, där det finns överskott av parkeringar bygger stadsradhus som kan säljas för att dra in pengar till renoveringar av närliggande hyresrätter.

• Se till att boende i Bostaden få vara med och besluta om vilken renoveringsnivå som ska ske vid renovering.

Med våra förslag så är vi säkra på att allmännyttan i Umeå skulle klara av att både bygga nytt och renovera lägenheter utan att sälja ut. En inställning som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Umeå var överens om så sent som 2014. AB Bostadens ekonomi är stark och det har funnits tid att hitta andra lösningar än att sälja ut om Socialdemokraterna faktiskt velat hålla vad de sagt i valet 2014. Vänsterpartiet har flertal gånger räckt ur handen till Socialdemokraterna kring att hitta långsiktiga gemensamma röda förslag, men de har inte varit intresserade. Den långsiktiga finansieringen av allmännyttan var inte heller akut. Utförsäljningen före sommaren gjordes för att Socialdemokraterna i Umeå vill sälja ut och de ville undvika att betala skatt till staten, på det sätt som riksdag och S-regering beslutat

Det är socialt ohållbart och långsiktigt oekonomiskt att sälja ut allmännyttan. Den genomsnittliga hyresnivån riskerar att stiga då en konsekvens av att sälja ut delar av det gamla beståndet är att vi gemensamt äger färre lägenheter med låg hyra, vilket kommer leda till att människor med sämre ekonomi får färre möjligheter att skaffa en bostad. Till den kategorin hör till exempel ungdomar, studenter, låginkomsttagare och även äldre personer. Bara kommunen har ett socialt uppdrag och kan styra sitt ägande till att alla ska inkluderas på bostadsmarknaden, även de med små ekonomiska medel och som saknar kapital på banken eller rika föräldrar.

En privat ägare vill bara köpa ifall det finns pengar att tjäna, antingen genom lägre underhåll, hyreshöjning eller genom omvandling till bostadsrätter – varav alla scenarion innebär en nitlott för hyresgästen och ett slag mot det jämlika inkluderande Umeå där alla har rätt till en bostad.

 

Nooshi Dadgostar,
riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (V)

Mattias Sehlstedt,
ledamot i Närings- och Planeringsutskottet Umeå kommun (V)