Fler utförsäljningar av hyresrätter föreslås i Umeå

Idag har de samlade högerpartierna i Alliansen i Umeå på nytt föreslagit mer utförsäljningar av allmännyttans hyresbostäder. Återigen ser de folks hem som vilka andra handelsvaror som helst, istället för att se bostaden som ett hem. Förslagen läggs inför kommunfullmäktiges budgetsammanträde denna månad.

I ett gemensamt uppdrag skriver de fyra tillsammans ” (Förslag)4. Avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd för att möjliggöra ökad nyproduktion och upprustning av befintligt bestånd.”

De säger inte hur många de vill sälja ut, men deras tidigare förslag, speciellt Moderaternas som leder deras samarbete brukar föreslå mellan 1/4 till 1/3 av AB Bostadens ca 14 500 hyreslägenheter. Alltså mellan 3625-4785 lägenheter.

På förra årets budgetfullmäktige var faktiskt inte ens de fyra partierna i Alliansen överens om detta, då Centerpartiet de året valde att inte lägga något förslag om utförsäljning i sitt budgetförslag. Synd att de anslutit sig till de andras iver till utförsäljningen igen.

De fyra partiernas övriga förslag handlar i stort om att privatisera och lämna över så mycket de kan komma på av det vi demokratiskt styr över idag till marknaden( hela listan finns längst ner). Delar andemeningen i vad Anderas Lundgren (S) skriver här om detta, att det är ” den mest extrema utförsäljnings- och privatiseringsagendan i Sverige.”

Bra att Andreas och S är inne på linjen att utförsäljningar av hyresrätter och andra kommunala egendomar och privatiseringar inte är en klok politik, hoppas bara de står kvar vid den linjen denna gång. Så (S) inte ”råkar” göra om det de gjorde 2017 och ansluta sig till M:s politik och sälja ut mer hyreslägenheter ut AB Bostaden. Då S tillsammans med Alliansen sålde ut över 1600hyres lägenheter på Carlshem och Mariehem. Som jag skrev om 2017, här, här och här.

Här kan du läsa mitt och Nooshi Dadgostar( Som då var Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson) debattartikel med Vänsterns alternativ till att sälja hyreslägenheterna 2017 ut AB Bostadens bestånd.

Vänsterpartiets grundsyn är att bostad är en social rättighet, inte en handelsvara. Både situationen med bostadsbrist och behovet av renoveringar av miljonprogrammet beror på politiska beslut. Politiska beslut kan också ändra detta. Vänsterpartiet har både nationellt och lokalt flertalet förslag både för att kunna bygga bort bostadsbristen och renovera miljonprogramsområdena, utan utförsäljningar. Att privatisera och sälja ut är att göra bostäder till en handelsvara, inte att göra bostadspolitiken till en självklar del av välfärdspolitiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedan förslag har de fyra högerpartierna i Umeås Allians skickat ut:

Ett pressmeddelande skickades ut för några timmar sedan, och jag passar på att lägga upp våra gemensamma uppdragsförslag nedan:

Gemensamma uppdrag Alliansen

  1. Uppdra till kommunstyrelsen att ta fram ett förslag på hur Umeå kommun kan införa Rättviksmodellen för att förbättra förutsättningarna för framgångsrikt företagande i kommunen och därigenom öka tillväxten.
  2. Inför utmaningsrätt inom kommunal verksamhet, vilket innebär att enskilt drivna företag kan utmana kommunal verksamhet för upphandling.
  3. Kommunstyrelsen får i uppdrag att med externt stöd genomlysa all kommunal verksamhet, såväl inom förvaltningarna som de kommunala bolagen, gällande förekomsten av osund konkurrens. Kommunen ska skyndsamt ge förslag för att åtgärda eventuell förekomst av osund konkurrens.
  4. Avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd för att möjliggöra ökad nyproduktion och upprustning av befintligt bestånd.
  5. Inför ett obligatoriskt och aktivt val av skola samt ett skolpengssystem i Umeå som beslutas av kommunfullmäktige.
  6. Inför en elevhälsogaranti i skolan – garanterad kontakt med elevhälsan inom 24 timmar.
  7. Kommunfullmäktige ger för- och grundskolenämnden i uppdrag att stimulera etablering av externa aktörer inom förskoleverksamheten.
  8. Skapa större fokus på kvalitet och öka valfriheten för brukarna genom att införa Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende, funktionshinderomsorg och daglig verksamhet.
  9. Kommunfullmäktige ger äldrenämnden samt individ- och familjenämnden i uppdrag att justera ersättningsnivåerna så att de privata hemtjänstutförarna och den kommunala hemtjänsten får samma ersättning och kan konkurrera på lika villkor.
  10. Återinför en form av köp/sälj-modellen för att bland annat reducera kommunens lokalkostnader.
  11. Kommunfullmäktige ger fritidsnämnden i uppdrag att konkurrensutsätta driften av nämndens badverksamhet.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Kim

    Det som blir lite märkligt är uttalandet om att sälja ut för att man ska bygga mer nytt är att det ju faktiskt redan finns andra aktörer som vill bygga nytt och att Bostadens största begränsning, precis som övriga aktörers största begränsning, är byggbar mark.
    Finns bara marken så kommer det att byggas bostäder, ja även hyresrätter!, även om inte Bostaden gör det. Kommunen måste bli MYCKET bättre och smidigare vad gäller att få fram byggbar mark.

    Utförsäljning av befintligt bestånd handlar vanligtvis om att sälja antingen äldre fastigheter med lägre hyror eller bra lägen. Om dessa ersätts med nyproduktion så innebär det att vårt kommunala bolag med stor sannolikhet kommer att få en betydligt mer begränsad varukorg med en allt större tyngd mot nyproducerat, dvs högre hyror. Eftersom huggsexan på centrala tomter är enorm och kommunen faktiskt inte bidrar med några byggrätter till Bostaden är det dessutom troligt att bolaget får allt sämre representation centralt. Bra? Att det tex Bostaden redan nu gjort sig av med allt på Teg (även om man nu ska bygga lite) är inget man bör fortsätta sträva efter i fler områden.

  2. Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

    Du har helt rätt i att begränsningen för bostadsbyggandet är byggbar mark. Men även byggklar mark. Här ligger Umeå kommun efter i planeringen. Tyvärr kommer inte heller den styrande minoriteten med S och MP i kommunen med förslag på förändrat detta, ELLER går med på exempelvis Vänsterpartiets konkreta förslag med att komma till rätta med detta.

    Under de år jag satt i kommunstyrelse utskottet som hanterade fördelning av kommunal mark att bygga bostäder på, fanns det alltid mer som var intresserade som ville bygga än vad de fanns mark till. Hade det för funnits mark under dessa år så hade vi haft mycket mer byggda bostäder i Umeå, bostadsbristen hade varit mindre. Nog även också att trångboddheten hade varit lägre.

    För att ta upp något positivt: När det gäller översiktsplanering (ÖP) och långsiktighet så har vi i Umeå hittat ett brett stöd bakom det ÖP paket som beslutades senast 2018. Som är en grund för att kunna planera nya bostadsområden, infrastruktur och arbetsplatser. Men problemet är att sedan komma till skott och att saker ska hända.

    Jag har två frågor/interpellationer skrivna om detta. Men inte så stor idee att lämna in dem till kommunfullmäktige, då möjligheten i praktiken att få diskutera enkla frågor/interpellationer i fullmäktige är pausad(vilket det varit i över 9 månader om jag minns rätt) . Ja ett demokratiskt problem lokalt.

    När det gäller utförsäljningar från bostaden är det som att ”pissa i byxorna”. För att finanserna bygget av en ny lägenhet så behöver allmännyttan själva över 4 nuvarande lägenheter. Vilket utarmar företaget på sikt. Men det är ju bara att se på vissa kommuner där högerpartierna styrt i åratal och helt sålt ut alla hyresbostäder som de kommunerna ägde.

    Håller med dig om att allmännyttan, AB Bostaden i Umeå borde bygga i fler områden. Men bolagsledningen har en märklig strategi, där de exempelvis inte vill bygga på Tomtebo. För att det är för ”ocentralt”, vad jag har förstått.

    • Kim

      Startar med var man bygger –
      Antar att Bostaden handlar efter de nya lagkraven om att vara ”kommersiella” (?). Då är inte områden längre ut särskilt attraktiva att bygga i. Det är helt enkelt svårt att få lönsamhet. I synnerhet om man gjort analysen om efterfrågan. Det efterfrågas tex nya bostäder i Sävar och Holmsund, men eftersom det kostar lika mycket att bygga där som i centrala stan och folk klagar på hyrorna även i centrala lägen är det nog ingen vild gissning att efterfrågan är begränsad. Vem betalar 10-12′ i månaden för en 3a i Holmsund, Tavelsjö eller Sävar? Personligen tror jag marknaden är ytterst begränsad. I synnerhet då man ser att kötiderna redan från början i dessa områden är klart lägre än centrala lägen.

      Då det gäller planeringen (tex DP o ÖP) så finns ett grundläggande problem. Det handlar om ledarskap.
      Större delen av branschen tar upp exakt samma problem. Umeå Kommun har fött en kultur att det är viktigare att inte göra fel än att få något gjort. Alltså är det bättre att vara omständlig och göra tusentals utredningar, förhalanden eller avstå från att besluta hellre än att söka lösningar och riskera att det blir enstaka små fel. Och det genomsyrar hela verksamheten!!!!! Från Politiker och Stadsdirektör till enskilda handläggare (med några få gyllene undantag). Därmed blir allt oerhört omständligt och tar enorm tid och kostar enorma pengar. Största kostnadsökningarna i byggbranschen spår TVEKLÖST politikerna för. Hela tiden nya regler, större osäkerhet och längre ledtider. Visst är det med goda intentioner MEN helheten blir ju inte bättre.
      Alltså är största problemen dels en ledarskapsfråga, där politikerna är de yttersta ledarna i organisationen, och dels en överambition resulterande i omständlighet som kostar tid, pengar och i slutändan byggnationer.

      Ang utförsäljningar är det bara att se vad tex moderaterna själva säger om sina vansinniga utförsäljningar i S-holm på 90-talet. Sent ska syndaren vakna., Och samma sak kommer de att säga om sitt vansinniga projekt med sjukvården då det gått några år. Man kliar sig i huvudet och undrar hur man tänkte. Missförstå mig rätt. Jag tror inte mer på v:s lösningar (eller de flesta andra partier).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.