Mattias X Lundberg

Think bigger. Move faster!

Träningsblogg: 1

Jag har tänkt varva mina vanliga bloggar med träningsbloggar. Dom kommer att vara rubricerade som träningsbloggar så att ni som skyr sånt inte luras in att läsa om det 🙂

Lite bakgrund
Träning är något jag ägnat mig åt sen 15-årsåldern. Som 18-åring hoppade jag 2,06 meter i höjdhopp, vägandes 68 kg. Jag blev som bäst norrlandsmästare för seniorer. Jag slutade eftersom jag ville bli bäst i världen och insåg att talangen inte alls skulle räcka dit. Därefter började jag med styrketräning och blev hyfsat stark. Bla 170 kg i bänkpress (RAW) och 145 kg i frivändning, vägandes en bit över 100 kg. Jag vann också ett distriktsmästerskap i tyngdlyftning.

Sen har jag fortsatt träna. Styrketräning på vintrarna och sprintlöpning och kulstötning på somrarna. Och har behållit hyfsat god form. Om än sexpacket aldrig riktigt velat visa sig. Men vikten har smugit uppåt undan för undan. Ideliga försök att hålla den under kontroll har misslyckats. I höstas tog jag mig under 100 kg, men idag kunde jag konstatera att jag vägde 106 kg. Inte bra. Minst 10 kg onödigt fett. Det syns ju – om jag inte har en svart t-shirt. Kanske inte behöver tillägga att svarta t-shirts har blivit en favorit. Jag har tvingats inse att träning i sig inte räcker. En 44-åring kan inte längre äta allt han önskar. Han måste tänka på kosten också. Elände!

Jag tänkte sätta lite extra press på mig själv genom att börja blogga om träning och kost. Idag är jag 192 cm och väger alltså 106 kg. BMI blir 28,8. Över 26 räknas som övervikt. Jag har förvisso stor muskelmassa men jag har satt målet på 95 kg, vilket skulle ge ett BMI på 25,8. Dvs översta spannet för normalvikt. Jag har inte satt någon tidsperiod utan tänker att jag ska göra det bästa jag kan utan att tappa muskelmassa, energi och livsglädje.

Det vete tusan om jag orkar räkna kalorier varje dag. Man kan ju bli besatt av sånt. Men jag ska iaf lägga upp bloggar då och då om träningspass, viktutveckling och kost i stort. Och kan jag inspirera en enda medelålders människa att också ta tag i den smygande kroppsdekadensen så är jag nöjd!

Och så till dagens träning:
Jag och min träningspolare Putte började med löpband. 30 min i jämn fart för mig. Putte tokrusade intervaller men jag kände mig inte lika manad när det var tjejer på löpbanden bredvid. Därefter körde vi båda plyometriska hopp i 10 min, övningar Putte varmt förespråkar. Men Putte skäms inte för nåt! Han studsade jämfota fram och tillbaka i gymkorridoren som Lille Skutt, även om Putte också väger sina 100 pannor. Jag avundas honom hans obryddhet. Bra egenskap! Jag ställde mig i ett hörn och gjorde mina hopp lite mer diskret. Avslutningsvis gick jag över till styrkebåset. Pushpress kändes som en manligt bra avslutning på passet. Det är som stående press men med lätt kick från benen. Jag pushade upp några reps på 85 kg, vilket var hyfsat bra för mig. Jag är ju ingen Håkan Petschler! Totalt 60 minuter blev det. Ett normalpass för mig och Putte. Jag tycker att det krävs 60 min för att det ska kännas att man tränat. Nu hem och äta oliver och keso. Yummie, yummie!

Verkar klara den här dagen på 2 000 kcal.

Startvikt 20160110: 106,0 kg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.