Hemliga donatorer bakom Moderaternas kampanj

Tack vare hemliga donatorer är Moderaterna det parti som har mest pengar för att bedriva opinionsbildning och politisk propaganda. Det hävdar forskaren Sandro Wennberg i rapporten Makten över debatten.

I den allmänna debatten sägs det ofta att det är Socialdemokraterna som med hjälp av fackföreningsrörelsen har mest pengar och störst resurser att föra ut sin politik, till exempel i en valrörelse.

Detta är fel, hävdar Sandro Wennberg. I valrörelsen 2006 var Moderaterna det parti som hade störst resurser att lägga på valkampanjen räknat per riksdagsmandat.

Detta beror till stor del på partiets insamlingsverksamhet. Inget annat parti får så mycket pengar från hemliga donatorer som Moderaterna. Och partiet vägrar att offentliggöra varifrån pengarna kommer.

Att LO stöder Socialdemokraternas valrörelser med stora summor är allmänt känt. Men partiet får betydligt mindre från LO än vad Moderaterna får i gåvor från sina hemliga donatorer, enligt rapporten.

Även Centerpartiet har mycket pengar att satsa på politiska kampanjer. Det beror på att partiet för några år sedan sålde sina tidningar för 1,8 miljarder och en stor del av pengarna har satsats i politiska kampanjer.

Rapporten Makten över debatten ges ut av Arbetarrörelsens tankesmedja.

Källa: Dagens Arbete
http://www.da.se/home/da/home.nsf/unid/8FE7D874326A69D2C12575AC002C814A?
OpenDocument

Oj vad jag är förvånad 🙂

/ Mattsson
 

2 kommentarer

  1. Seldom

    Tror att du ska göra mer än att bara kopiera. Ta och kolla upp de här uppgifterna. Jag tror inte att de stämmer. Absolut inte i jämförelsen mellan partiernas kampanjkassor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.