Nu har beslutet fallit och vi fått en försämrad semesterlag.

Under den vilseledande rubriken "förenklad semesterlag" försämrar nu regeringen semestervillkoren för löntagare. 

"Förenklingen" leder också till att en långtidssjuk löntagare förlorar upp till 13 betalda semesterdagar medan den som är långtidssjukskriven på grund av arbetsskada förlorar hela 25 dagars betald semester vilket motsvarar en förlust på närmare 30 000 kronor på ett bräde.

Om regeringen redovisat en ordentlig analys över hur den här så kallade reformen slår hade man inte bara funnit att långtidssjukskrivna som redan befinner sig i en utsatt situation drabbas värst utan också att det är kvinnor som i större utsträckning är sjukskrivna på hel- eller deltid som förlorar stort. LO och TCO har i likhet med S, V och MP protesterat, dock utan framgång.

Man skulle kunna tro att den borgerliga regeringen utnämnt de sjuka till huvudmotståndare i nästa val istället för oppositionspartierna.

Från den 1 april nästa år gäller försämringarna

/ Mattsson

Etiketter:

8 kommentarer

 1. Niclas Rågefjord

  Precis. Varför har inte detta skrivits om i dom ”stora” tidningarna. Detta är ju det största nederlaget mot dom som har det redan sämst på år och dag. Detta verkar har gått dom stora bloggarna helt förbi. Eller dom har nog fullt upp med sitt sandlådekrig. Annat är det med riktigt folk som du kenta som skriver det vi vill veta.

 2. Kristoffer Strandberg "före detta kurskamrat"

  Ja det är sjukt hur dom håller på, man tappar snart hoppet för sverige för folk röstar ju på dom ändå…Har dock turen att jag inte omfattas av semesterlagen nu så förlorar inget på just den ändringen men då står man ju utan arbete istället och då blir man ju trippelt straffad…Men du har kvar arbetet på indexator iaf eller?

 3. Ingemar Wahlström

  Alliansen har lagt sig till med ett ”nyspråk” som i boken 1984 där slaveri t ex benämndes frihet om jag minns rätt. Och ”förenkling” är väl ett av de mest avskyvärda.

 4. Kent-Erik Mattsson

  Svar till Sara B (2009-11-26 01:07)
  Sara B:
  De försämmringar som sker via minskade anslag för arbetsmiljöverket, försämringar i semesterlagen där man kortar ner semesterrätten med 25 dgr för de som drabbats av en arbetsskada är ett rent HÅN mot de sjuka som behöver stöttning och inte stjälpning. Får mig även att inse att arbetsmiljöfrågor inte är något alliansen ser som nödvändigt i svenska företag, hur ska man annars tolka nedskärningar för arbetsmiljöverket och det minskade ansvar gällande de arbetsskadade och tex deras semesterlöner. Jag är allvarlig och jag lider med de som har det svårt!
  / Mattsson

 5. Kent-Erik Mattsson

  Svar till Kristoffer Strandberg ”före detta kurskamrat” (2009-11-25 23:08)
  Hej Kristoffer
  Man blir lite frustrerad då man inser att medmänsklighet och empati har försvunnit för vissa. Hjälpa de utsatta och sjuka, de som har det sämst ställt inte heller inte ligger i ens egenintresse….

  Och jo jag jobbar fortfarande kvar på Indexator fastänn det var nära att bli varsel även för min del. Vi tecknade avtal med företaget om frysta löner och gick fick till stånd ett utbildningspaket som i sin tur räddade kvar ca20 personer, synd bara att det inte blev fler. Får hopas konjukturen vänder och våra uppsagda får chansen att återvända.
  / Mattsson

 6. Kent-Erik Mattsson

  Svar till Niclas Rågefjord (2009-11-25 23:05)
  Håller med dig Nicke!
  Utrymmet i media uteblev praktiskt taget.
  Chansen att påverka detta beslut är i stort sett omöjligt då man är i beslutsfattande minoritet och det heller inte förs en debatt i media. Svårt att påverka då man inte hörs!
  Kan bara hoppas att denna lag ses över efter nästa val.
  / Mattsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.