Försämring av studieledighetslagen

 

Omröstning om studieledighetslagen före sommaren
Nu står det klart att slaget om studieledighetslagen kommer att stå före riksdagens sommaruppehåll.
Exakt vad regeringens förslag kommer att innehålla är dock fortfarande en väl förborgad hemlighet.
 
Behandlingen av en ny studieledighetslag är nu inlagd i arbetsmarknadsutskottets planering. Om drygt en månad, den 17 maj, ska förslaget till ändringar i lagen beredas i utskottet och den 15 juni är det omröstning i riksdagen.
 
– Men om de kraftiga inskränkningarna i fackets möjlighet att ordna utbildning för sina medlemmar finns kvar i det slutgiltiga förslaget vet vi ännu inte. Regeringen fortsätter att hålla inne med det. Förmodligen i förhoppning om att vi ska tröttna på att protestera, säger Carin Wallenthin på facklig-politiska enheten ifmetall och fortsätter:
 
– Det är just det vi inte ska göra! Nu gäller det att fortsätta maila till ansvariga politiker och att skriva insändare om studieledighetslagen så att ännu fler får upp ögonen för vad som är på väg att hända.
 
Studieledighetslagen har under många år varit ett viktigt instrument när det gäller att utbilda fackliga förtroendevalda. Att ha bra utbildade förtroendevalda gör att medlemmarna vet att de blir företrädda på bästa möjliga sätt.
Nu vill regeringen försämra denna viktiga lag eller som de själv framställer det förenkla studieledighetslagen. I dag kan man som medlem i praktiken gå en facklig utbildning med 14 dagars varsel. Man måste söka ledigt senast 14 dagar innan utbildningen startar.
Nu vill regeringen bland annat genomföra följande:
·         För att kunna gå en facklig utbildning så måste man vara anställd sammanhängande i minst sex månader eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren.
·         Man vill också införa att medlemmen ska lämna in ledighetsansökan minst två månader före kursstart.
·         Arbetsgivaren ska kunna skjuta på utbildningen i ytterligare sex månader.
Det här är ett förslag­ framtaget av den borgerliga ­majoritet som styr Sverige sedan valet 2006.
På samma satt som LO-förbunden är sammanbundna med de rödgröna partierna är även alliansen och i synnerhet Moderaterna sammanbundna med LO:s motsvarighet
på arbetsgivarsidan Svenskt Näringsliv.
I Svenskt Näringsliv är många av våra arbetsgivare medlemmar.
 
Eftersom detta är en lag som inte kostar staten något kan man undra över varför man vill ändra det som ­reglerar dina möjligheter till att få ­kunskap om vad du har för rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden.
 
Vem har störst ­nytta av att du inte får lära dig om ­exempelvis LAS, MBL, ­eller andra arbetsmarknadslagar, ­Allianspartierna eller Svenskt Näringsliv? För vem blir det en förenkling?
 
Detta kan bara vara ett förslag från de som inte vill att du ska känna till dina rättigheter som arbetstagare.
Hur kan det vara så att din arbetsgivare inte vill att du ska veta vad som gäller på arbetsmarknaden eller hur du ska ­tolka ditt kollektivavtal?
 
 
/Kent-Erik Mattsson

5 kommentarer

  1. fredrik

    men har inte företagare anställda för att göra ett jobb eller är det överreklamerat att jobba !?

  2. Kent-Erik Mattsson

    Svar till fredrik (2011-04-19 20:24)
    Det är väll aldrig överreklamerat att arbeta. Men att veta vilka rättigheter och skyldighet man har är något bägge parter vinner på. Att personalen utbildas och får förståelse i arbetmarknadens lagar och bestämmelser kan väll inte vara så fel? Visst vill vi alla jobba på samma villkor? Visst vill vi att alla konkurerar på lika och justa villkor. Det vore svårt ifall arbetstagarna inte viste vad man har rätt till och vissa arbetsgivare ger dessa lägre ersättningar eller sämre arbetsmiljö. På sikt blir det väldigt problematiskt att på samma villkor konkurera om tex tjänster eller varor.

  3. Isak

    Studieledighetslagen tillkom en gång i tiden på grund av
    att arbetsgivarna gjorde allt för att förvägra anställda
    att utbilda sig för att kunna tillvarata sina demokratiska
    och fackliga intressen. Och inte är det i dom anställdas
    intressen som alliansregeringen nu lägger ut spikmattor
    för att punktera och vingklippa facket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.