Dä va´nte bättre förr (del 2)

Vinterkläder för barn:

När jag var liten bodde jag i Stockholms innerstad, och åkte tunnelbana varje dag till skolan. Som ett kuriosum kan jag berätta att de första åren gick vi även på lördagsförmiddagen i skolan, men det var ju Waldorf bara som gjorde det. Det slipper ni nu, ungar! I Stockholm var vintern en enda lång, mörk, blöt årstid mellan oktober och april.

Jag är inte ett dugg förvånad att det har varit en snabb uppgång för syntetgarnerna från 70-talet och framåt och en dipp för ullgarner. (Ullen och de gamla teknikerna håller dock på att öka i intresse igen, antagligen beroende på att garntillverkarna nuförtiden är bättre på att fixa mjuka garner, vilket fröjdar mig).

De som är i min ålder minns sin barndom som KLIANDE och i många fall också TRÅNG. Ylle, ylle ylle! Mormors hårdstickade yllesockar var det enda som var bra, annars var det: kalasbyxor som kliade och var för korta med dålig resår i midjan, ärvda ylletröjor som någon kusin haft som var alldeles för smala och trånga i halsen, yllevantar som direkt blev blöta och tunga, kappor i ylle som också blev tunga och blöta, yllemössor som kliade och ibland tjocka yllekalsonger!!! Fasa! Man skulle också vara tacksam när man fick andras urvuxna, tvättkrympta, handstickade plagg. Jag var jätteliten för min ålder och fick ofta ärva kläder av min klasskompis Eva, som ärvt dem av sin syster Karin, som ärvt dem av bror Lennart, som ärvt dem av en moster…

Det gick väl an i Västerbotten där det var kallt och torrt, men mitt i Stockholm! I bussar och tunnelbanor luktade det av blött ylle, hemma i hallen hängdes barnens blöta vinterkläder upp på tork…

För föräldrarna gällde att hinna torka kläderna innan nästa dag, utan torktumlare eller mysig eldstad. När de blev skitiga – försiktig handtvätt av 3 barns ylleplagg med efterföljande dropptork i flera dagar. Och när barnen skulle kläs på! Bängligt och trångt och med krängande barn som gnällde på att det luktade blöt hund.

Tänk sen när jag fick barn, vilken fröjd! Utanpåvantar i regntätt tyg med tillhörande resårband med knäpplås, bävernylonoveraller, maskintvättbara yllesockar, yllemössor i mjukt garn, tvättmaskin med ullprogram och torktumlare, allvädersstövlar och skoterkängor med urtagbart foder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.