Sveriges två årstider.

Sverige – landet med 4 årstider, landet som så underbart går från vinter – sommar- vinter igen med några månader av övergång.
Vi har den så hett efterlängtade våren, tiden när snön så sakta smälter samtidigt som man kan skotta sig en härlig solplats för en stunds njutande av solens varma strålar.
Våren som så sakteliga övergår alltmer, liksom omärkligt in i sommaren, den så underbara svenska sommaren. Svensk sommar, smaka på den tanken..
Vad kan väl vara bättre? En period då allt ska ske, allt ska hinnas med. Det är semesterfirande, midsommarfirande, det är bad, det är lek, det är värme, det är tid för avslappning.
Sedan börjar smygandet igen, lika omärkligt som vi på något omärkligt sätt fick sommar efter våren, lika omärkligt har hösten gjort sitt intåg. Då är det tid för bärplockning, det är tid för älgjakt, det är tid för fiske, det är nog helt enkelt den bästa perioden att vistas ute i naturen.
Inget slår väl en solig höstdag i mitten av oktober när löven fått sina gula, röda och bruna färger, solen värmer, utan alla dessa miljoner mygg och annat flygfä som irriterar och stör. Denna period på året som är så härlig, men som samtidigt ger påbud om den bistra period som väntar.

Vintern – denna kalla snöiga tid när man helst kurar ihop framför braskaminen som sprakar värmande, och extra härligt är det om man eldar kaminen med egen ved, ved som man året innan huggit, kluvit och sedan staplat upp i väntan på nästa vinter.
En tid på året när man bara längtar efter skidföre, ett skidföre som kommer efter en ”blia” dvs ett varmare väder under någon vecka som sätter ihop snön så den bär ett par skidor. Andra drar igång skotern, många borrar sig ner igenom sjöarnas istäcke på jakt efter fisk. Trots all denna kyla så är det väldigt många som älskar vintern och alla dess aktiviteter. Så efter årscykelns längsta period så nalkas så den efterlängtade våren och årscykeln är sluten.

Men får vi fortsätta med detta privilegium i framtiden?
Kommer Sveriges 4 årstider att bestå?
Där måste jag tyvärr vara bärare av dålig framtidsprognos. Allt fler klimatrapporter drar samma dystra slutsats, våra 4 årstider äro borta inom inte en allt för lång framtid.
Den globala uppvärmningen av vårt jordklot, en uppvärmning som sker så snabbt att världens superdatorer varje år, snart varje halvår måste ges nya inmatningssiffror för att ge korrekta prognoser. Klotets inlandsisar smälter med en ofattbar hastighet, vilket i sin tur ger allt högre havsnivåer.

 

arcticice

beräkningsmodell för avsmältning på Arktis

Om vi tar Grönland t ex, där smälter allt mer av landbacken fram, vilket i sin tur drar till sig världens alla oljebolag. Oljebolag som med sitt fossila bränsle är den enskilt största orsaken till med globala uppvärmningen. Nu ska dom borra efter mer olja, som ger en än mer skenande avsmältning av våra stora isar, och spiralen snurrar allt snabbare.
Alla bannar oljebolagen, men hur många tar eget personligt ansvar? Dom borrar efter olja eftersom det finns en efterfrågan från jordens alla hörn. Tänk på att fossila bränslen inte bara är bensin och andra drivmedel, t ex alla plastprylar du köper är fossila bränslen. Avsmältningen av Grönland ger Sverige ett helt annat scenario när det gäller den globala uppvärmningen än övriga jorden.

Då medeltemperaturen stiger globalt, så går Sverige åt andra hållet. Vi som får mycket av vår värme från Golfströmmen, en Golfström som på sin väg mot Norden passerar söder om Grönland. Golfströmmen, som för med sig enorma mängder varmt vatten möter nu nytt motstånd i dom enorma vattenmängder som rinner bort från Grönland, enorma mängder kallt vatten, riktigt kallt vatten.
En uppblandning av det varma Golfvattnet ger naturligtvis följer på något sätt. Likaväl som din varma badsjö på sommaren blir mindre badvänlig efter ett ihållande regn, så påverkas till slut Golfströmmen av Grönlands kalla vatten. enligt dom klimatforskare jag har lyssnat på, så ser framtiden ut ungefär som följer.

Sommaren, vår underbara sommar kommer att bli kallare då Golfströmmen inte förser oss med varmvatten som blåser in sin värme över Skanderna.
Ökad regnmängd,det avkylda havsvattnet bär med sig mer vatten in över Sverige, tänk er en höstdimma som uppstår när fukten inte hålls tillbaka av sommarens värme.
Kallare vintrar, en förmodad (och redan uppstådd) reaktion av frånvaro av Golfströmsvärme. I stället drar den sibiriska vintern allt längre västerut och ger det klimat vi borde ha på dessa breddgrader.Detta blandat med perioder av kraftiga regn som tvingar sig med jämna mellanrum. Kontentan är att Sverige blir kallare och blötare när resten av jorden blir allt varmare.

Det finns redan forskning på vilka konsekvenser detta ger för Sverige. En del forskare tror att vårt land blir folktomt, men det finns andra tror tvärtom, att vi kommer att bli ett land som tar emot enorma mängder klimatflyktingar som pga av för varmt klimat i sina hemländer, med efterföljande vattenbrist tvingas fly till det regniga Norden.
Hur blir det då med våra 4 årstider? Tja vi kommer med all sannolikhet att få något som liknar två årstider. En kall, väldigt kall årstid med inslag av kraftiga regn, följt av en period av varmare väder, men med än mer regn. Dom långsamma och relativt torra årstidsväxlingarna som vi har idag, och som är grunden för vår och höst kommer att suddas ut alltmer. Skyll nu inte denna framtidsprognos på budbäraren (dvs mig) och förklara inte för dina barn och barnbarn att det var ”dom andra” som förstörde vår jord, utan inse att du, just du är lika skyldig som ”någon annan”…

4 kommentarer

 1. Lennart Vilhelmsson

  Klimatalarmister ska man inte lyssna på, de har blivit grundlurade av Al Gore och FNs klimatpanel som fejkat resultat för att de ska matcha deras ”sanningar”. Det är väl mest miljöpartister som numera går på sådant snack.

  • michaeljonsson (inläggsförfattare)

   På vilket sätt har vem blivit lurad?
   Jag förstår inte riktigt hur du menar?
   Men jag antar att du vill ha sagt att klimatförändringen bara är en bluff?
   Att medeltemperaturen på jorden stiger i en allt högre grad är bara fejk?
   Att små ö-nationer i världshaven formligen spolas bort är påhitt?
   Att inlandsisar och glaciärer smälter allt snabbare är fantasier?
   Att Isen på Grönland smälter i sådan takt så att landområden som varit under is i hundratusentals år nu är föremål för oljeprospektering är falskt?

   99,9 procent av jorden forskare är säkra på att det är något som är oerhört fel med klimatet och att det är människan som är orsaken.

   Ny forskning visar att jorden inte alls är platt..

   • Lennart Vilhelmsson

    Att klimatet förändras är vi nog alla ense om, så det är inte där skon klämmer. Nej istället är det att människan skulle vara skyldig till denna klimatväxling, och därmed i någon större mån skulle kunna ”fixa till det” som är den stora bluffen. Vi kan lindra effekterna genom at t ex ta emot klimatflyktingar, men att återställa klimatet får vi nog inse är hart när omöjligt, särskilt som det sannolikt är naturliga orsaker som ligger bakom klimatväxlingen.

    • michaeljonsson (inläggsförfattare)

     Enligt jordens egen cykel så borde vi nu gå in i en liten istid. När man var liten så fick man alltid det inpräntat, så man trodde man skulle få frysa senare i livet.
     Men nu skenar vetenskapens alla prognoser i fel riktning. våra allra mest avancerade datorer får räkna om de fakta som ges två gånger per år. Prognoserna är inaktuella redan vid presentation.
     Det är ingen som säger att vi kan ”fixa till det” utan mänsklighetens uppgift är att stoppa utvecklingen genom minskade koldioxidutsläpp.
     Lindra effekter genom att ta mot klimatflyktingar? Hur lindrar man en atmosfärisk förändring genom att omlokalisera människor?
     Sen är det ju faktiskt så att människan har de medel som krävs för att överleva, men jordens alla andra varelser klarar sig inte. De kan helt enkelt inte anpassa sig så snabbt som krävs.
     Ett exempel är klotets alla grod och kräldjur som försvinner i en rasande fart.
     Att leva i förnekelse funkar för stunden, med det ändrar inte fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.