Mickelsmäss..

Mickelsmäss är en gammal bondetradition som tyvärr fallit bort i det moderna samhället. En tradition som jag anser att vi återinför. Det finns flera goda orsaker till detta.
En högtid på hösten känns välkommet då det är en lång period mellan semester och julledighet.
Ärkeängeln Mikael, bara namnet gör det ju till en högtid värd att fira.
Men framför allt ser jag det som en väldigt bra orsak till att lyfte fram all den fantastiska och goda mat som kommer fram på hösten då alla bönder har skördat, och genom att fira Mickelsmäss så hyllar vi samtidigt den lokalproducerade maten som kommer att bli en allt viktigare del av vårt samhälle när den fossiloljebaserade transportsektorn kommer att tvinga oss till allt högre matpriser, när all vår mat i dag produceras runt hela jorden innan den skickas till Sverige. En högtid som denna kan kanske väcka en stunds eftertanke kring det faktum att klimatet blir allt varmare och varmare. Som miljövän känns det som två flugor i en smäll med denna tilldragelse.

viol.skord

Visst har vi några hösttraditioner såsom surströmming och kräftskivor, men i ärlighetens namn, för min egen del så har evolutionen tagit steget från sur mat till tillagad sådan, och kräftorna är ju till 99% importerade från andra delar av jorden.

 

 

Nog vore en gammal fin svensk bondetradition något som vi alla skulle känna delaktighet i?

Vad innebär då egentligen Mickelsmäss?
Denna högtid fanns för att markera slutet på sommaren och början på vintern. All skörd var bärgad, allt hö var ladat och boskapen var hemma från sommarvisterna.
Mickelsmäss (29 september) var dessutom en av dom kvartalen (räpporna) som delade in året i fyra stycken trettonveckorsperioder. dom övriga var juldagen (25 dec), jungfru Maria bebådelsedag (25 mars) samt midsommardagen.

 

Veckan efter Mickelsmäss var dessutom den enda vecka på året då allmogen hade rätt till en veckas ledighet. Detta var även en vecka då väldigt många av arbetarna på gårdarna passade på att flytta och söka sig nya arbeten. Detta under förutsättning att dom varslat sin arbetsgivare om detta två månader innan Mickelsmäss.
Det finns runt om i detta land en hel del Mikaeli-marknader, och detta är en tradition som förr i tiden alltid var en del av den lediga veckan som följde Mickelsmäss. Denna vecka träffades pigor och drängar efter en lång tid i ensamhet på fäbodar, avlägset belägna bondgårdar osv. På senare år har även bondens marknad börjat dyka upp under några helger under hösten.

bauer

Naturligtvis så fanns det även inslag av trolldom och magi i samband med denna högtid.

Skogsrået lurade runt gårdarna, Maran likaså och ingen har väl besökt en gammal ladugård

utan att ha sett en hästsko hänga ovanför portarna?

Denna hästsko skyddade djuren mot magi och illdåd.

 

 

 

 

 

 

 

För att anpassa denna högtid till mer norrländska förhållanden så flyttades senare Mickelsmäss till den 24:e oktober. Ett datum som känns helt ok att använda, dels fyller min käre bror år den dagen, och det är även den officiella FN-dagen. Nu kanske vi får anpassa högtiden på samma sätt som midsommar och alltid förlägga den på en fredag, men runt den 24:e oktober känns bra. Hösten är en bit gången och det är två månader till jul.

Visst känner ni lite till mans att det vore skoj med en sådan högtid?

Tänk bara – En höstkväll med levande ljus, en liten brasa, en älgstek från egen frys, ett bord fyllt med rotfrukter, en god dryck, mysig omgivning samt glada skratt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.