Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Därför lyckas VK på nätet

Västerbottens Kuriren slår nya rekord i besök på sin nättidning, skriver Christoffer Larsson, webbutvecklare på VK på Twitter. Förra veckan hade man 155 515 unika besök (sammanlagt gjordes 738 479 besök på sajten).

Varför är det som gör att vk.se lyckas så bra på nätet? För mig är det tre saker.

Brand på ÅlidhemSnabba uppdateringar
Det är oerhört viktigt att vk.se fortsätter vara snabb med att lägga upp nyheter om det som händer i länet. Det är en betydelsefull service till läsekretsen som vill veta vad som händer samtidigt som det händer. Själv kommer jag ihåg branden på Ålidhem förra julen. Mitt i julhelgen när ingen papperstidning kommer ut kunde vi följa brandens utveckling via nätet istället.

Den första notisen kom på julafton, kl 16.25 med rubriken Larm om brand på Ålidhem.

Sedan följde en ständig uppdatering hela julhelgen, jag tar en ur högen, publicerad på juldagen, 25 december, kl 12.40, då det står Branden fortsätter sprida sig.

Till saken hör att jag var i Jerusalem under den julhelgen men kunde via datorn följa allt som hände.

Varg i TannforsStor läsarmedverkan
Läsarmedverkan är en viktig grundsten för att bygga vk.se. Igår söndag var jag inne på sajten och får då se en läsarbild på en varg som gått mycket nära förbi ett bostadshus i Tannfors, strax utanför Lycksele. Jag ringer då direkt en av vargspårarna i länet för att tipsa honom men det visar sig att han redan hunnit se bilden och nyheten på vk.se. Jag frågar om någon annan redan tipsat honom, men han svarar att han brukar kolla vk.se för att följa vargrapporter. Eftersom folk som är ute i skogen och ser vargspår eller andra rovdjur ofta rapporterar till nättidningen kan han snabbt följa de observationer av rovdjur som görs i länet.

Och inte bara han följer rapportering. Så här dagen efter har det kommit in 37 kommentarer från övriga läsare när jag skriver detta. Kommentarspalten blir så till en viktig del av debatten om rovdjur och varg i länet.

Det här är enbart ett exempel på hur viktigt läsarmedverkan blivit på vk.se. Många fler exempel skulle kunna radas upp här. Nästa stora utmaning för läsarmedverkan på vk.se blir inför valkampanjen 2010. 

De lokala sajterna
Det var en hit av vk.se att satsa på att bygga ut sin bevakning av länet via de lokala sajterna. Därmed lyckas man bibehålla information och nyhetsflöde från alla länets kommuner. Framöver kanske vi får se också lokala närsajter för Tomtebo, Ersboda, Umedalen, Haga och andra områden i Umeå. På dessa platser bor ju ofta lika många personer som i de mindre kommunerna ute i länet vilket gör att nyhetsunderlaget borde kunna vara lika stort. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.