Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Se mitt ansikte och mitt liv

Ny teknik för ansiktsigenkänning kan bli mycket vanligt i en nära framtid. Vi kommer kanske att använda den i dejtingtjänster där vi får ange hur personen vi vill träffa ska se ut. Vi kanske kan använda den i sökmotorer som Google för att hitta igen personer. Polis och tull ser också möjligheter för att upptäcka misstänkta som rör sig på flygplatser eller i tunnelbanan.

Världsledande forskning
Forskningen kring ansiktsigenkänning vid Umeå universitet är världsledande inom området och ligger som en grund för dessa nya möjligheter. Nu har forskarna under ledning av professor Haibo Li och Dr Hung-Son Le fått ytterligare anslag på 1,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att kunna gå vidare med kodning för storskalig ansiktsbildigenkänning.

Den nya tekniken skulle kunna användas för att identifiera vid passagesystem eller i kombination med olika betalsystem, kanske som ett komplement för identifikation när du tar ut pengar vid en bankomat. Många förväntar sig också att tekniken ska kunna användas tillsammans med övervakningskameror på flygplatser, i tunnelbanan eller välbesökta stadsmiljöer. Det skulle kunna innebära att misstänka personer snabbt skulle kunna lokaliseras.

Mannen som ung och vuxen

Sökmotorer på internet
Men en intressant möjlighet är också att koppla ansiktsigenkänning till sökmotorer på internet. Idag skriver vi in ett personnamn på Google och får upp förslag på sajter där den personen finns med. Tänk möjligheten att istället ladda upp en bild till sökmotorn som sedan ger dig länkar till alla sajter där den personen finns med.

Eller varför inte koppla tekniken till dejtingsajter. Då skulle du kunna ange att du söker någon som liknar en kändis du gillar, en fotomodell du har bild på eller kanske dig själv. Dejtingtjänsten går då igenom alla bilder som lagts upp i dess databas och filtrerar fram de som matchar din favoritbild.

Forskarna vid Umeå universitet är redan knutna till Umeåföretaget Wawo som undersöker vilka kommersiella möjligheter de nya sökalgoritmerna öppnar upp för. Redan har företaget nått framgångar då man i våras vann Venture Cup Nord.

Läsa av en människas inre
Det man idag kan läsa av är ansiktets former och möjligen framöver även olika sinnesstämningar. Men att utifrån ett ansikte läsa ut vad en person varit med om i livet kan vara svårt. Nobelpristagaren Herta Müller skriver i sin bok Hjärtedjur om hur ett ansikte kan bära med sig en berättelse om ett livsöde. Hon skriver om den unga flickan Lola:
”Lola kom från södra delen av landet, och man såg på henne att det var en trakt som var alltjämt fattig. Jag vet inte var, kanske på kindknotorna, eller runt munnen, eller mitt i ögonen. Sådant är svårt att säga, lika svårt om en trakt som om ett ansikte. Varje del av landet var fortfarande fattig och det syntes också i varje ansikte. Men Lolas hemtrakt, som man såg den på kindknotorna, runt munnen, eller mitt i ögonen, var kanske fatigare. Mer trakt än landskap.”

Ansiktsigenkänning kan matcha former på en bild med former från andra bilder och visa likheter mellan ansikten. Men än så länge är det långt kvar till dess tekniken också kan visa på en människas inre, hennes längtan och drömmar, och de spår som livet satt i hennes själ.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.