Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Betala för VK på nätet?

Hur skulle du göra om Västerbottens Kuriren skulle börja ta betalt för sin webb? Frågan är intressant inte minst sedan vi ser att Kamratposten vill ta betalt av  barnen för sin webb.

Kamratposten är inte bara en tidning utan har också en mycket populär webb som lockar de yngre barnen. Men nu är det uppror bland barnen, för Kamratposten har beslutat att börja ta betalt för att man ska få vara med som medlem på sajten.

Kamratposten hänvisar till att man går back ekonomiskt på sajten och att papperstidningen inte längre kan stötta sajten ekonomiskt. Så i höst börjar man ta betalt 29 kronor i månaden av barnen om de vill vara medlemmar på sajten.

Betalar han för nyheter på webben?

Betala för VK på nätet
Västerbottens Kuriren är ännu gratis på nätet. Det kostar inget att surfa in, att ta del av nyheterna och att skriva själv i bloggar och kommentarer. Men om VK får en tuffare ekonomi framöver skulle det då vara möjligt att ta betalt för nyheterna på nätet? Är du villig att betala, säg 29 kronor i månaden, för att få surfa in på vk.se?
 
Kamratpostens nya giv väcker sannerligen en intressant fråga om vår betalningsvilja på nätet. För vi har alla vant oss vid att det mesta är gratis på nätet och det syns också på barnens reaktioner när de nu ställs inför faktum att de måste betala för att få vara medlemmar på Kamratpostens webb.

Barnen protesterar
I kommentarsfälten på Kamratpostens sajt har barnen skickat in massor av protester. De har inte själva råd, menar de, och det är svårt att få mamma och pappa att betala, inte minst om man är flera barn i familjen.

Ett av barnen skriver:
”… KP-webben kommer förlora massor av medlemmar som mej tillexempel jag tänker inte betala någon avgift jag får vara på facebook och bdb istället.”

Resultatet av Kamratpostens försöka att rädda sajten ekonomiskt blir alltså att detta barn kommer att lämna Kamratposten och istället gå över till Facebook och bdb (Bilddagboken).

Ett annat barn menar att Kamratposten borde tillåta reklam och dra in intäkter på det sättet:
”Dåligt att man inte kan logga in förrän det är betalt!!!! Dom kan hellre ha reklam på sidan än ta betalt!!!!!!!! Det är ju ingen som bryr sig om reklam!!!!!!!!!!!!!!!Och användaren borde sparas iallafall!!!!!!!!!!”

Men beslutet är taget och Kamratposten kommer att kosta på nätet. Vilket kan kännas dyrt för de familjer som har flera barn som vill vara medlemmar och tillgång till alla tjänster på Kamratpostens webb.

Överfört till oss vuxna. Hur skulle du göra om Västerbottens Kuriren skulle börja ta betalt för att sin webb? Skulle du protestera som barnen på Kamratposten?
 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Jessica J

  Intressant fråga, Mikael. Jag är tverksam till att det skulle vara möjligt. Nyheter finns överallt och skulle Vk välja den inriktningen riskerar de att tappa sin ställning.

 2. Mikael Hansson

  Svar till Jessica J (2009-11-03 08:30)
  Vi får ju också så om kamratposten klarar övergång till betalsajt, det är inte säkert och de tror själva att de kommer att tappa 50 % av besökarna, men hoppas vinna dem åter senare.

 3. Johan Wahlström

  Vet du hur har det gått för t.ex. Aftonbladet som har en hel del fritt och en del material man måste betala för?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.