Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Föräldrar spionerar på barnens Facebook

Med frågan ”Hör föräldrar verkligen hemma på Facebook?” granskar Västerbottens Kurirens Ung-redaktionen (7/11) fenomenet att föräldrar och barn numera kan mötas på Facebook. Vilket kan innebära att föräldrarna läser tonåringarnas inlägg om baksmällor, sexragg, skolkningar och annat som de kanske helst vill hålla mamma och pappa utanför.

Ung-journalisterna Rebecka Höög och Sofia Wikström tar på sig att renodla argumenten.

 ”Föräldrar har brutit sig in i vårt privatliv”, utropar Rebecka Höög, medlem i Västerbottens Kuriren Ung-redaktionen.

”Jag älskar att föräldrar finns tillgängliga på Facebook”, menar däremot Sofia Wikström från Ung-redaktionen.

Ska föräldrar kolla barnens Facebook?
Rebecka och Sofia är inte ensamma om att ha åsikter om att föräldrar finns på Facebook. Storstadspojken skriver i sin blogg: ”Min mamma har skaffat facebook, det känns inte bra. Det är inte hennes arena – vad har hon egentligen där att göra, ska hon bli vän med mig och mina syskon eller? Nu tänker jag en extra sekund innan jag uppdaterar min status. Jag känner mig inkräktad och under lupp.”

Storstadspojkens inlägg har gett massor av kommentarer tillbaka och precis som Rebecka Höög och Sofia Wikström kan man resonera både för och emot. Så här resonerar Storstadspojkens läsare.
 
Blir illamående av föräldrar på Facebook
Ida är en av ungdomarna som håller med Storstadspojken. ”Tro mig, jag vet precis hur det är. Helt plötsligt blir facebooklivet så oerhört begränsat. Man tvingas att tänka. Usch. Blir illamående bara jag tänker på det.”, skriver Ida.

Confused är liksom Ida upprörd över att hitta sin mamma på Facebook. ”Jag förstår skräcken! Min mamma skaffade facebook för ett par månader sen. När jag fin syn på hennes “friend request” satt jag bara och stirrade på skärmen i skräck i ett par minuter. Visste inte vad jag skulle ta mig till. Glömde bort att andas. Vad har jag gjort för att bli straffad på det viset?”

Sara är också irriterad över att det hon skriver kan bli läst av pappan. ”Min pappa har skaffat Facebook och nu måste man precis som du säger tänka efter en gång till innan man uppgraderar sin status. Så himla värdelös. Varför ska han ha Facebook!”, suckar Sara.

Klart man vill ha privatliv
Bilder är också känsligt. En viktig del av Facebook är att kunna lägga upp bilder och dela med sig av det som hänt under helgen eller på någon fest. Signaturen Amanda tycker det är jobbigt att föräldrarna kan se bilder från senaste helgen. ”Det är klart att man vill ha lite privatliv när man är ung, man vill ju inte att föräldrarna ska se foton från när man festat”, skriver hon.

Vickan, 19 år, menar däremot att hennes föräldrar ”inte bryr sig vad som står på min status och hur mina kort från helgen är”. Man måste våga vara öppen för sina föräldrar, menar hon.

Emmy, 21 år, har inte heller några problem med att föräldrarna ser alla foton. ”Mamma är en frekvent besökare av mina album och kommenterar alla festbilder med lite halvbittra kommenterar om att hon också vill va 21 igen ;)”.

Spionerar på barnen
När föräldrar vill veta mer om vad barnen har för sig tycker somliga att föräldrarna spionerar. Andra menar däremot att det är bra att föräldrarna håller koll på barnen så att de inte riskerar att gå på nitar.

AnnaKarin är mamma och hon ger sig in i debatten på Storstadspojkens blogg. Hon menar att det inte är något nytt att föräldrar vill veta mer om vad barnen har för sig: ”… de som tror att föräldrar bara spionerat nu när det finns Facebook. Glöm det , det har dom gjort förut. HAhahaha dom har lagt upp alias mm på bla Lunarstorm för att kolla vad ni gjort. Så det är inget nytt.”

Henrik håller med om att det finns föräldrar som tjuvkikar på vad barnen gör. ”Jag vet hur många som helst, asså föräldrar som ha alias och är vän med sina barn och på det sättet vet i stort sätt allt ungarna gör”, skriver Henrik. Han menar att det är bra för då kan föräldrarna se om deras barn lägger ut nakenbilder på sig själva.

Inte adda föräldrarna som vänner
För eller emot att föräldrar finns på Facebook? Åsikterna går som synes isär men en sak är många överens om. Man menar att lösningen är väldigt enkel. Det är ju bara för barnen att inte lägga till sina föräldrar som vänner på Facebook.
 

Etiketter: , ,

9 kommentarer

 1. Britt-Marie Frisell

  Jag är en förälder som har min tonårsson som vän. Han har själv fått välja om han vill ha det så, så jag tycker frågan är rätt enkel att lösa — kommunicera med din tonåring om saken! Både förälder och barn kan finnas där, men behöver inte vara i varandras ”världar” om man inte vill.
  TIll att börja med var Facebook ett vuxenforum, där vuxna sökte reda på bekantskaper sedan historien. Mer och mer började ungdomar komma in. Min princip är att min sons kompisar får ”adda” mig som vän om de vill, det får ske på deras initiativ — och jag har många tonårskillar och tjejer i min vän-bok idag…

 2. Johan Groth

  Intressant inlägg. Jag blir lite ledsen när jag hör hur negativa många barn verkar vara för att deras föräldrar också vill använda Facebook. Vilken sorts relation har man då? Sedan förstår jag inte de ungdomar som säger att vuxna inte har på FB att göra. Också en märklig inställning; själv använder jag Facebook för att kommunicera med mina vänner. Det måste jag väl få göra?

  Britt-Marie Frisell har förstås alldeles rätt: prata med dina barn. Kom överens om hur ni ska använda FB och andra arenor.

  Vad gäller ”privatliv” så hänvisar jag till denna post på min blogg: http://www.gogab.se/?p=926

 3. Elisabet

  Dom som sa att det är okej med föräldrar på facebook i din artikel är 19 och 21 år. Efter egen erfarenhet spelar det inte någon roll längre om föräldrarna ser en festbild i den åldern. Men det kan ju vara jobbigare för 16åringar om det resulterar i att dom inte får gå ut på två veckor.

 4. mia

  klart det kan vara pinsamt med föräldrar på sin vänlista på facebook. men som sagt det är ju ngt som barnen/tonåringar själv får välja. vuxna/föräldrar ska oxå få vara del av nätlivet, där även sajter som fb och myspace finns. håller med j groth och b-m frisell. prata med barnen om hur man ska förhålla sig till varandra och olika communities. respekt för varandras privatliv är inte dumt, åt båda hållen.

 5. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Nu är ju frågan var perspektivet från oss ungdomar som INTE har vilda suparfester på helgen där vi fotas i genanta situationer.

  Alltså vi som inte är dumma i huvudet och gör exakt vad vi _inte_ borde göra – och tydligen även skäms för det. Jag tycker ändå det är obehagligt om folk följer minsta lilla sak jag gör. Så därför avslöjar jag helt enkelt inte alla dumheter jag gör till ett USA-baserat företag som tar sig rätten att sälja bl.a. mina personliga foton.

  T.ex. Ida har ju redan låtit resten av världen veta vad vad hon tänker. Föräldrarna är ju en petitess i sammanhanget.

 6. anna

  Jag tycker inte barnen behöver ”adda sina föräldrar. jag har själv två barn 13 och 15 år som inte har addat mig. Först blev jag lite stött men nu när jag tänkt till, så förstår jagt och vill inte heller se vad de skriver. jag får ta det jag vill med dem i det ”vanliga livet ” live… hälsar Anna

 7. AnJa

  Jag har mina grabbar 17, 23, 25 som vänner på FB. Kul att se lite vad de gör och att de mår bra. Visst har jag åsikter framförallt om vad den yngsta skriver och gör ibland men tar det med honom ”öga för öga” istället för att kommentera på FB. Det större bekymret för mig är att de även har sin morfar som vän som i sin tur kan ha en himla massa åsikter som han inte drar sig för att maila mig om, när det gäller hans barnbarns liv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.