Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Telefonkatalogen går mot sin död

När den lokala telefonkatalogen härom veckan delades ut till en av mina vänner sa han: ”Vad ska jag med den här till?”. 
Jag hajade till och tittade på honom och frågade ”Hur menar du?”.
”Ja, men vad ska jag med den till? Den här går till pappersinsamlingen!”, utbrast han och slängde den i en kartong där han hade gamla tidningar och reklam.

Min vän lever i den nya tiden. Han har en dator och han har sin mobil. Någon papperskatalog behöver han inte, menar han.

Ska han kasta telefonkatalogen?

När telefonkatalogen var en händelse
Själv kommer jag från den förra tiden. När jag var barn var det en stor händelse varje gång som den nya telefonkatalogen delades ut. Vi kastade oss över den för att se om vår egen familj fanns med som den skulle med rätt telefonnummer och adress. När vi konstaterat det gick vi vidare i sidorna och letade efter klasskompisarnas och grannarnas telefonnummer. Vi kunde ju redan dessa nummer (det här var på den tiden då man lärde sig telefonnummer utantill) men vi ville kontrollera att också deras uppgifter hade blivit rätt i tryckningen.

Slöseri med skogen
Men nu är det nya tider och min vän får medhåll av Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Problemet är att man slösar med skogen. De här katalogerna är otidsenliga och är ett väldigt resursslöseri, säger Mikael Karlsson till Dagens Nyheter.

Naturskyddsföreningen har därför startat en kampanj där man uppmuntrar folk att avbeställa telefonkatalogen. Än så längre är det enbart villaägare som kan göra det, men man uppmanar också lägenhetsinnehavare att avbeställa bara för att visa att man vill rädda skogen.

Miljöskadligt eller inte?
Men om allt fler tar steget från papper till internet så kommer det att påverka ett flertal företag. Och Eniro, som producerar telefonkataloger, protesterar och vill på sin sajt visa att det visst inte är så miljöskadligt med papperskatalogerna. Man berättar att Holmens skogsbruk levererar råvaran till papperet i Eniros telefonkataloger. Att Bråvikens pappersbruk förädlar råvaran till papper. Att Kungsbacka Graphic trycker katalogen och att en mängd distributionsfirmor kör ut den. Och att allt detta görs på miljövänligaste sätt.

Varsel i pappersindustrin
Men alla dessa företag kommer att påverkas om fler gör som min vän. I ett pressmeddelande från september ser jag att Bråvikens pappersbruk har inlett förhandlingar om en personalminskning på 100 personer och jag läser: ”Holmen Paper fortsätter sin anpassning till följd av vikande efterfrågan på tryckpapper. Affärsområdet har redan tidigare kraftigt reducerat bemanning, förändrat produktmix och avvecklat kapacitet.”

Nu kanske det inte är just telefonkatalgoer som lett till dessa nya förhandlingar men om min vän och fler än han ger upp papperskatalogen kommer det att få fortsatta följder för delar av pappers- och massaindustrin.

Helt klart är att våra nya internetvanor sätter sina spår på många sätt.  
 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.