Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Elever kopplar upp sig på nätet

Som första land i världen har Uruguay beslutat ge alla skolbarn i offentliga skolor varsin bärbar dator, skriver Dagen.

Lärarna har också fått datorer och man har byggt ut internet så att alla skolor har trådlöst nätverk i skolan.

Enligt Dagen går 85 procent av de uruguayanska barnen i offentliga skolor och nästan hälften av dem kommer från de fattigaste grupperna i samhället. För föräldrarna är det en omöjlighet att köpa datorer till barnen men genom skolorna kan nu alla barn få möjlighet att arbeta med internet.

– Det handlar om jämlikhet, säger Miguel Mariatti, chef för projektet i Uruguay.

Här i Umeå är man inne på samma tanke. Sedan två år får varje elev som börjar kommunala gymnasieskolan en bärbar dator och friskolorna i staden har också sedan flera år samma policy.

Uppkopplingen av skolor runt om i världen ger nya utmaningar och möjligheter för den pedagogiska verksamheten i skolan. Snart kommer vi att se många fler exempel på att elever från olika länder kan koppla upp sig mot varandra. En skola i Umeå kan till exempel ta kontakt med en skola i Uruguay och genom att alla elever har egen dator kan man skapa direktkontakt mellan eleverna.

Det ger med ens stora möjligheter att arbeta på helt nya sätt med språkinlärning, kulturförståelse och förståelse av omvärlden. Skolan står sannerligen inför nya spännande utmaningar.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.