Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Winnerbäck i mobilen skapar sammanhållning

Lasse Winnerbäck är i Umeå och fyller Sporthallen med förväntansfulla fans. Precis nedanför scen står två tjejer och dansar till låt efter låt. De skrattar, viftar med armarna mot Winnerbäck och så håller de upp sina mobiltelefoner. Jag ser hur den lilla rutan på deras mobiler lyser upp när de tar kort efter kort.

Så vänder sig den ena tjejen mot den andra, håller upp sin telefon och fotar en roliga och glad grimasch som hennes kompis gör. Sedan dunkar nästan deras huvuden ihop när de ställer sig tätt tätt för att titta i mobilens display på hur grimaschen blev.

Tjejen som fotat fortsätter mixtra med sin mobil och jag tycker mig se att hon skickar iväg ett meddelande. Ett sms om att hon är på konsert, men kanske är det också ett mms med fotot av Winnerbäck längst fram på scen.  

Jag vänder mig om och jag ser en annan tjej som sitter bredvid mig. Hon håller fram sin mobil och efter tag förstår jag att hon ringt sin kompis som inte är med på konserten. Men nu får höra kompisen höra en låt live med Winnerbäck via den framsträckta mobiltelefonen.

Jag prövar själv. Jag håller upp min telefon och fotar scenen. Skickar iväg bilden som ett mms till en kompis och jag tror det tar bara en halv minut så surrar det till och hon svarar med ett sms: ”Åh Winnerbäck. Kul!”
 
Mobilen stärker våra relationer
Idag är telefonen med överallt och den har på ett helt nytt sätt blivit ett verktyg för oss att hålla ihop våra sociala relationer. Att knyta oss samman, att göra kittet mellan oss starkare.

Och jag tänker där jag sitter på Sporthallens läktare och låter Winnerbäcks musik flöda runt mig – tänk om det är så att mobilen ger oss ett starkare samhälle. Ett samhälle med ökad gemenskap. Där rummets gränser inte längre finns. Där vi kan dra in våra vänner och kompisar som inte är med fysiskt i Sporthallen in i vår gemenskap kring Winnerbäck.

Så blir vårt gemensamma rum större än det fysiska rummet i den lokal vi sitter i.
Och kanske är det så att mobilen blivit ett nytt verktyg som skapar sammanhållning och stärker våra relationer med andra i samhället.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    I slutänden kommer alla konserter att vara världens coolaste teknikshow, med bästa och maffigaste ljudet man någonsin kan tänka sig i typ sjuttielva kanaler.

    Sedan sitter en person, på en ensam stol, mitt framför scenen och filmar det med sin mobiltelefon. Gärna så det strömmas live också.

    Alla är nöjda.

  2. Mikael Hansson

    Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2009-12-01 09:13)
    Usch! Kommer det att bli så? Men det låter ju hur trist som helst. Kanske vi ska rösta Nej till hela köret med mobiler, bloggar och ny teknik?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.