Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tvååringar lär sig surfa på nätet

Internet går kraftigt ner i åldrarna och allt yngre barn lär sig surfa och klicka på sidor.
Idag är hälften av Sveriges fyraåringar internetanvändare. För tre år sedan var det nioåringarna som till häften var internetanvändare. Statitstiken kommer från senaste undersökningen Svenskarna och internet 2009, genomförs av World Internet Institute.

Den första sajten små barn brukar börja med är Bolibompa, det vill säga tv-programmets webbsajt. Men en livesändning med hockeylaget Björklöven lockar också, kan vi förstå utifrån denna film.

När denne lille parvel börjar skolan om så där fem år kommer han att vara en garvad och erfaren användare av datorer och internet. Detta måste skolan redan idag förbereda sig på.

Det handlar om att finna lämpliga metoder och en pedagogik som kan svara mot dessa vanor.  Det handlar om att fortbilda lärare och pedagoger så att de kan utveckla sin undervisning. Det handlar om att köpa in datorer, ordna med bredband och tillgång till internet i skolans klassrum och samlingslokaler.

Skolan står inför en stor utmaning. 
 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Lea

    Tråkigt att Du visar just detta inlägg i Din bloggartikel. Denna, som Du säger Parvel, kommer även med stor sannolikhet inom en snar framtid att stå och skrika okvädesord på någon läktare. I övrigt ger jag Dig rätt i att skolan måste vara förberedd, men då både på kunskapen i datorhantering och bristen på god uppfostran

  2. Lea

    Lär sig barnen att skrika ”Hata Skellefteå”(vilket jag anser vara okvädesord) vid 2,5 års ålder, så ser åtminstone jag en risk för detta. Men Du kanske inte har lyssnat på inlägget som Du hade med i Din artikel??

  3. Mikael Hansson

    Svar till Lea (2009-12-18 14:43)
    Jodå, självfallet har jag lyssnat, varför skulle jag inte ha gjort det?
    Men min fråga i detta inlägg handlade om att skolan måste förbereda sig på att de små barnen kommer att vara mycket vana datoranvändare när de kommer till skolan om några år. Och då gäller det att lärarna har en god grundförståelse för barns internetvanor. Då kan det säkert också vara angeläget att se på hur barn påverkas av nätet. Du pekar på en sak, och det finns många andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.