Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Dags att begrava pappersboken?

E-boken är snart här och jag ser hur ett stort antal bokälskare ryser och fruktar och våndas. Frågorna väcks om e-boken kommer att förändra vårt förhållande till läsning och till själva boken som fysiskt objekt. Det här är en fråga att utreda och när det blir Littfest, litteraturfestival i Umeå 9-10 april 2010, skulle jag vilja få hjälp med att reda ut mina frågor och funderingar kring pappersbokens framtid och e-bokens intåg. Kan Littfest hjälpa mig med det?

Pappersbok eller e-bok

Ska bokälskaren lämna sina älskade böcker och gå över till e-boken i framtiden? En rysning eller en framgång?

Jag har redan här en mängd frågor. Jag börjar ställa dem nu så kan vi kanske tillsammans bena ut svaren när vi ses på Littfest i Umeå i april 2010.

Frågorna fick jag inspiration till efter att ha läst ett blogginlägg på Joho – the blog.
 
Läsbarhet
Kan den digitala skärmen ge samma läsbarhet som pappersboken?  Är det sant att de nya skärmarna fungerar bra även i solsken? Hur blir det i svagt ljus? Blir jag trött i ögonen? Är det så att den som har dålig syn kommer att kunna läsa bättre med hjälp av e-boken?

Bekvämlighet
Måste jag ha kablar, sladdar och tekniskt kunnande för att installera e-boken och ladda ner nya e-böcker? Underlättar den för funktionshindrade? Räcker batteritiden hela boken? Måsta jag ha tillgång ström eller kan jag ta den till avlägsna fjällstugan? Krävs internetuppkoppling för att ladda ner nya böcker?
Slipper jag bära med mig tunga bokväskor på resan? E-boken rymmer ju hela bibliotek utan att bli tung. Och om jag spiller kaffe, är det bara att torka av då utan att det blir fula fläckar som i pappersboken?

Kommentarer
Kan jag skriva små marginalanteckningar och kan jag stryka under i texten? Kan jag söka bland mina understrykningar? Samla dem på ett och samma ställe?

Dela citat
Om jag kan kommentera i e-boken, kan jag då skicka mina kommentarer till vänner på Facebook eller via mail? Kan jag skicka ett citat till någon och skriva ”den här boken borde du ladda hem och läsa”? Blir mitt läsande mer socialt på så sätt med e-boken?

Kostnad
Blir det dyrt? Blir den billigare än pappersboken? Kan jag prenumerarea på nya böcker? Kan jag köpa recensioner av e-boken jag läser från olika dagstidningar?
Blir e-boken billigare för samhället genom att transportkostnader försvinner, genom att skogen inte behöver tas ut för produktion av papper? Eller kostar e-boken samhället mycket i produktionen av tekniken?

Miljö
Blir miljön bättre? Är ett papperslöst e-boksamhälle ett mer miljövänligt samhälle?

Nya författarskap
Kommer nya författarskap att uppstå när e-boken satt sig? Det vill säga författare som via digital teknik kan ha direktkontakt med e-boksläsarna genom att läsarna kommunicerar med författaren via sin uppkoppling?
 
Social markör
När jag går omkring med en bok av Sara Lidman skickar jag ut en social markör som är annorlunda än om jag går omkring med Dan Brown. Hur blir det med e-boken? Finns det någon möjlighet att visa omgivningen lite diskret vad jag läser och därigenom vem jag är? Och när gäster kommer till mitt hem. Hur ska de då kunna få en bild av mig om de inte har en bokhylla att gå fram till, en bokhylla som delvis avslöjar vem jag är.

Den fysiska känslan
Gamla böcker luktar. Ja, förresten det kan också nya göra. Luktar e-boken? Gör det något att läsupplevelsen inte längre doftar? En inbunden bok kan vara vacker som hantverk. Försvinner det? Och omslagets illustration. Blir allt ett och samma med e-boken?

Det nostalgiska
Jag har fortfarande kvar en bok som jag fick som gåva av skolan i ettan när jag under en termin varje dag bar upp mjölkhämtaren till skolmatsalen en trappa upp i Sandbackaskolan (så gammal är jag). Det är en bok full av minnen och nostalgi, inte bara för vad som står i den. Försvinner allt sådant med e-boken?

Samlarobjekt
En bok med dedikation och autograf av författaren kan vara av stort samlarvärde. Var kan författaren signera min e-bok? Är det slut nu med att köa efter författaraftonen och vänta på signering?

Äga
Att föra handen över bokryggarna på bokhyllan. Att veta att den här boken är min. Just det exemplaret. Går det bort nu? Gör det något om vi inte längre äger fysiska bokobjekt?

Boken och kulten
I somliga kyrkor ställer sig prästen nedanför altaret, mot gången till, och läser ur evangeliet. Någon håller upp boken framför, två andra står med tända ljus runt om. Allt signalerar helighet och vördnad. Kan e-boken förmedla en sådan känsla av religion, tillit, tro och högtid?
Blir det bättre när jag kan ha alla religiösa texter samlade på ett ställe i en e-bok och med en sökning enkelt kan jämföra vad de säger om livet, döden, sanningen och alltings förgänglighet?

Frågor som väcks inför framtiden
Det här är några av frågorna som e-boken väcker hos mig efter att läst ett blogginlägg på Joho- the blog.

Kan Littfest i Umeå hjälpa mig vidare med tankar kring e-boken och pappersboken? Kan jag få hjälp att sortera mellan fördelar och nackdelar? Mellan det möjliga och det omöjliga?
 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Jenny Eklund

    Japp, Littfest 2010 kan hjälpa dig vidare med tankar kring e-boken, pappersboken och mobilböcker. Vi kommer att ha ett seminarium om detta, och visning/test av läsplattor.

    Än så länge finns det många frågor, och få svar! Men ämnet är intressant att diskutera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.