Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Min mobil gör mig kulturlös

Det syns inte i min digitala kalender när ramadan infaller nästa år. Det syns inte när judarna firar  försoningsfest och inte heller när kristna firar påsk. Min digitala almanacka gör mig till en kulturell barbar och den ger mig ingen hjälp att förstå de människor jag möter som kommer från andra kulturer.

Kalender utan kultur
Jag lever med en digital kalender i min mobiltelefon. Den är helt kulturlös. Alla dagar har samma färg och ingen helgdag eller högtid är utmärkt med rött eller annan notering.

Jag vet sedan tidigare att juldagen alltid infaller den 25 december. Men tittar jag i min digitala almanacka så verkar det vara en vanlig fredag som inte skiljer sig från andra fredagar. Samma färg på siffrorna. Ingen stjärna, ingen high light, för att visa på att det är en särskild dag.

Ingen påsk 2010
Jag klickar fram till mars och april för att se när påsk infaller nästa år. Men almanackan säger ingenting. Den är stum och också där visas alla datum med samma jämnsvarta färg. Men, hallå, visst är det är långfredag nästa år? Och var är Kristi him? 

Det här gör mig betänksam och jag blir ledsen över att jag inte får någon hjälp att kliva in i det mångkulturella samhälle jag lever i. Jag ser hur Thailand kommer allt närmare mitt Västerbotten. I Fredrika bygger man ett tempel, thailändska bärplockare bor här flera månader varje år. I Umeå planerar man att bygga en moské. Jag har mött de som hör till Bahai. Jag har ätit med en judisk man. Jag har fikat med en från Japan. Talat intensivt med en från Marocko.

Men min digitala almanacka i mobilen ger mig ingen som helst hjälp att se om någon av dem just denna dag firar helg, har en högtid  eller stor religiös fest.

Bara nu här i december  är det många fester. Här är några.
8 december firas Bodhi-dagen till minne av hur Buddha nådde sin upplysning under Bodhi-trädet.
12 december är det Chanuka, den stora Tempelinvigningsfesten som är en åtta dagar lång fest då judarna för varje dag tänder ett nytt ljus i en åttaarmad ljusstake.
13 december är det Lucia.
17 december Hijra.
25 december Juldagen.
27 december Ashura, en högtid för shiamuslimer och sunniter. Lite olika innebörd, men på samma dag.
31 december Nyårsafton

Om detta säger min digitala almanacka i min mobiltelefon inget. Den är helt tyst. Den lämnar mig i en kulturell vilsenhet som skrämmer mig. Jag vill inte vara barbar.
 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Mikael Hansson

  Svar till Paul Redstig (2009-12-10 09:12)
  Lite var det mitt problem. Att jag måste ordna med extra applikationer för det som jag ser som en grund för mig som kulturell varelse.
  Och hur går det för den som inte har en iPhone?

 2. Calle Lidsröm

  Det behövs ingen iPhone för att hålla reda på alla högtider. Alla telefoner i dagsläget går att synkronisera med andra kalendrar, och du kan välja att importera vilken religion eller tankesmedja du vill.

  Vore det bättre att Nokia skulle välja religion åt dig och du som nordisk medborgare fick med alla kristna högtider och som mellanösternbo fick med muslimska(?) högtider?
  Nej, jag tycker hellre att valfrihet är bra och att du får välja själv vilka högtider du ska importera i din kalender.

 3. David Silverkors

  Hej!
  Det är självklart så att du har helt rätt i din grundläggande tes. Men många papperskalendrar har inte heller alla högtider, utan främst några av de kristna. Så det är ju inte så lätt annars heller?

  Du kan plocka en ical från min blogg som har kyrkoåret, den kan du ha i iPhone:n eller synka över till andra mobilkalendrar… 🙂

 4. Mikael Hansson

  Svar till Calle Lidsröm (2009-12-10 13:02)
  Helt rätt att ingen operatör eller mobiltillverkare ska välja kultur eller relögion åt mig. Men läget just nu blir att nästan ingen bryr sig om att importera kalender, så jag tror de flesta använder kulturlös kalender.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.