Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mobben på Facebook borde tas upp i svenskundervisning

Folkmobben kan vara hård. Efter andra världskriget, i de segrande länderna, kunde mobben raka av håret på kvinnor som förälskat sig i tyska soldater och låta dem springa gatlopp genom staden. I westernfilmerna rullade man folk i tjära och fjäder. Idag hänger vi ut dem på Facebook.

Över 6000 medlemmar har gått med i Facebook-gruppen ”Vi som tycker att Eriks tjej skulle gå av scenen”. Mer än 10 000 medlemmar har gått med i ”Eriks flickvän, Ninni, Gå av scenen!”. Detta är två av flera liknande Facebook-grupper där Idol-Eriks flickvän Ninni häcklas och utsätts för mängder av nedsättande kommentarer på grund av att hon under tv-sända finalen av Idol sprang upp på scenen för att få stå nära sin pojkvän Erik.

Kommentarerna på Facebook är hårda över att hon tog sig för att ställa sig mitt i kameraljuset.
      
”alltså det var jobbigt att se på det. man ville bara springa dit och skrika "GÅ AV SCENEN!" usch usch säger jag bara! Hon skämde ut sig för hela Sverige!”

”Hon såg ju ut som ett jävla fån när hon stod där o hängde haha”

Men samtidigt som de hårda orden formar en folkmobbsvägg som riktas mot Ninni finns det också några i Facebook-grupperna som reagerar mot den offentliga förföljelse som drabbar Eriks flickvän. Helene skriver ”Gjort är gjort. Hon var pinsam, men alla gör misstag? Jag är emot att hänga ut folk på nätet bara för att tracka ner på dem, och denna sida är ren mobbing!”

Att mobbninggrupper kan växa sig så starka på nätet så fort är mycket intressant och jag önskar att landets svensklärare skulle kunna se det här exemplen och ta upp dem i svenskundervisningen. Här finns många trådar att ta upp om språkets betydelse, om internet som kommunikationsform och om kollektiva mötesplatser som Facebook och vad betyder i våra liv och för kommunikationen mellan människor.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.