Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Håll koll på din politiker med mobilen

Nya digitala tjänster gör det allt enklare att med mobilen eller datorn hålla koll på var dina vänner och bekanta är för tillfället. Jaså, Anders är på MVG-gallerian? Åhå, Lennart har stannat till på universitetet! Nä, men ser man på, Maria är hos tandläkaren!

Dessa positioneringstjänster gör det kanske lättare under valåret 2010 att också hålla koll på var dina lokala politiker håller hus?

Den senaste tjänsten för positionering heter Gowalla och gör det möjligt för den som använder den att enkelt ladda upp ett meddelande med var man håller hus för tillfället.
Här i Umeå har moderate kommunalrådet Anders Ågren börjat det nya året med att testa positioneringstjänsten Gowalla.

Anders Ågren på Gowalla

Bilden ovan visar några av de platser som kommunalrådet Anders Ågren besökt de senaste dagarna.

Den som vill kan nu följa hur kommunalrådet rör sig mellan hemmet, Stadshuset, galleriorna på stan, olika köpcentrum och bensinstationer. Så här ser Ågrens offentliga noteringar ut från de första dagarna på året.

•    fortsätter min upptäcktsresa i teknikens värld. Nu har min fru laddat ner nåt som heter Gowalla — at Casa Ågren http://gowal.la/s/2zfK
•    I’m at Mediamarkt in Umea http://gowal.la/s/vHD
•    har shoppat lite. Nu fikapaus, samtidigt som jag försöker lära mig Gowalla — at Up2 http://gowal.la/s/2oHa
•    justerar protokoll och går igenom post — at Stadshuset http://gowal.la/s/2Cmk
•    tar en välbehövlig paus i bilkörandet. Nu kaffe! — at Statoil http://gowal.la/s/25UW
•    kollar på Aktuellt och väderprognosen. Tror det blir tv för hela slanten ikväll. — at Hemma http://gowal.la/s/29Vy
•    I’m at Intersport in Bodo http://gowal.la/s/rUM
•    handlar lite förnödenheter — at Coop Forum http://gowal.la/s/Twg

Om Anders Ågren och andra politiker fortsätter använda dessa positioneringstjänster under den kommande valkampanjen kan vi väljare följa hur de rör sig på sina valturnéer. Intressant? Överflödig information? Både ock. Den som inte vill behöver ju inte följa just detta brus. Men den som vill kan komma lite närmare sin politiker och kanske få en ytterligare relation genom att följa spåren. Och skicka en fråga om herr moderate kommunalrådet ofta handlar på Coop?

I sammanhanget ska det sägas att Gowalla inte är någon övervakningstjänst. Den som använder tjänsten bestämmer själv när och vad man vill lägga ut. Så vi kommer kanske inte att få följa positioneringar som är pinsamma och alltför avslöjande. Men vi kommer att kunna se om Anders Ågren och andra besöker någon av ortens industrier, en gymnasieskola, ett vårdhem eller annan intressant plats för en politiker på hugget.

I september 2010 kommer vi att få se om det här bidrar till valseger för någon av politikerna.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.