Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

SMS ger röst åt fler

Genom att låta deltagare under en föreläsning sms:a in sina frågor och kommentarer kan föreläsningen få en fortsättning under flera dagar efteråt. Jag testade i helgen och det var mycket inspirernade.

I lördags föreläste jag för drygt hundra ungdomar om hur mobiler och internet förändrar vår vardag. Då bad jag ungdomarna att under föreläsningen skicka sms till mig med sina kommentarer och frågor på det jag sa.

Så jag skrev upp mitt mobilnummer på tavlan och högst en minut senare kom första sms:et, direkt därpå nästa. Jag lyfte blicken och tittade ut över de hundra ungdomarna men kunde så klart inte avgöra vilka som hängt på först av alla.

Så kom ett tredje och ett fjärde sms och jag fick sätta på ljudlöst för annars plingade det hela tiden av alla kommentarer som kom in. När vi tog paus skyndade jag mig att svara på några och efter föreläsningen tog jag resten. Över hundra sms fick jag in med kommentarer och extra frågor kring det vi pratat om, och när jag skickade tillbaka mina svar så fick jag så klart ytterligare svar tillbaka igen. Nu tre dagar senare har jag fortfarande sms-kontakt med flera.

På så sätt har föreläsningen fått en förlängning som den utan mobilen aldrig skulle kunna ha fått. Och flera av kommentarerna jag fick skulle aldrig ha ställts om man var tvungen att räcka upp handen och prata inför alla andra.

Tänk om predikan i kyrkan skulle vara upplagt på detta sätt så att församlingen fick sms:a prästen sina tankar. Eller om mötesdeltagarna fick sms:a sina kommentarer i samband med det politiska talet vid första maj. Eller i samband med nyårshögtidstalet vid kommunhuset när klockorna ringer.

Den interaktiva delen av föreläsningen, lektionen, predikan, talet skulle då kunna usträckas över tiden och ge möjlighet till att fler röster i samhället får höras.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.