Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vill du betala för vk.se?

Övergången från gratisläsande på nätet till att ta betalt av läsarna blev inte lätt för The Times och The Sunday Times i England. När tidningarna började ta betalt med två pund i veckan eller ett pund om dagen vägrade läsarna vara med. Nästan ingen ville betala för sina nyheter och The Times förlorade nästan 90 procent av läsarna på nätet, enligt The Guardian

Skulle vi få se samma utveckling för Västerbottens Kuriren om vk.se blev betalsajt? Motståndet skulle säkerligen bli mycket stort men kanske skulle den lokala förankring som VK har i regionen vara en faktor som förhindrade läsarflykt.

Frågan är dock vilken affärsmodell man skulle välja. Det finns en mängd alternativ, förutom att få annonsörer att betala eller andra bidragsgivare så kan man försöka ta betalt av oss läsare. En modell är då att låta den som betalar får tillgång till allt material, ett annat är att läsaren betalar enbart för den artikel man vill läsa. Ett tredje är att nättidningen delas in tydliga sektioner så att den som vill läsa sportartiklar betalar för VK-sporten, och den som vill följa kulturlivet betalar för VK-Kultur.

Den affärsmodell som VK väljer kommer att påverka oss läsare på flera sätt. Vårt läsande kommer att förändras. Om man som läsare skulle betala per artikel skulle man förmodligen hamna i en situation där man ögnar igenom rubrikerna och enbart väljer ut det som är absolut mest intressant för en själv. Jag prövar med denna morgons toppnyheter på vk.se.

Aktivister tar på sig attentat
Protester mot busstrafik
Dramatisk ökning av bostadsbyggandet
Förslag om pendeltåg
Dyster bild i TV-rutan
Crossförare skadades

Det blir som att stå i godiskiosken när jag var liten och tanten i luckan plockade ner godiset som man pekade på. ”Jag tar en sån där, två av de svarta och en salt. Räcker det till en godisrem också?”

Inför en betalsajt på vk.se där jag betalar för varje enskild nyhet skulle jag hamna i samma läge. ”Jag tar artikeln om aktivisterna och den om crossföraren som skadades utanför Storuman. Men buss åker jag inte så den hoppar jag över och det där förslaget om pendeltåg till Vännäs och Holmsund skippar jag också eftersom jag bor mot Hörnefors. Få se nu, har jag råd med artikeln om bostadsbyggandet?”

Att välja affärsmodell för framtida Västerbottens Kuriren kommer att påverka oss som läsare, det kommer att påverka hur vi tar del av det lokala och regionala samhällslivet. Att välja betalsystem är därför inte bara en ekonomisk fråga. Det är också en fråga som rör vilken journalistik som ska nå fram till läsarna, vilka berättelser från regionen som ska föras vidare och hur vi i länet ska kunna känna samhörighet. För kan vi verkligen förvänta oss att den nyinflyttade på Ersboda ska vilja läsa om skadad crossförare någonstans mellan byarna Norrberg och Långsjöby utanför Storuman?
 

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. jonas sandström

  Jag gillar ditt påstående om att vi skulle selektera ut de nyheter vi själva relaterar. Så gör jag till stor grad idag. Jag läser rubriken och fångar den mitt intresse så lägger jag upp den på en ny tab. Detta fenomen tror jag därför redan finns men kommer som sagt bli ännu större.

  Det större problemet som jag ser det är valet av betalsystem. Då vi på internet redan har extremt kort attention span så ska det vara så få steg som möjligt mellan det tillfälle man ser vad man vill ha och man faktiskt får det. Alla startups idag går mot att ha registreringssidor som är högst ett par fält.

 2. Jonas Sandström

  …Allt annat skulle öka bounce raten.

  Den enda lösning jag ser just nu är ”freemium” dvs. erbjuda det mesta gratis men ha premium-konton för utvalt material. Detta håller majoriteten av läsarna kvar och lockar dem samtidigt att ta del av ”det där lilla extra”. Precis så har ju t.ex. aftonbladet gjort.

  För vem vill plocka upp kreditkortet och skriva in siffrorna varje gång man ska läsa något, än mindre ha ett konto som man 1) glömmer lösenordet på och 2) sedan glömt fylla på med pengar.

  Sms-tjänster är ju ett alternativ men då blir det dyrare för läsare utomlands.

 3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Ja, VK hade drabbats av samma nedgång om inte värre.

  Förmodligen hade folk antingen flytt över till Västerbottens Folkblad (som ändå är exakt samma tidning). Hade VF, på grund av delat ägande, drabbats av samma negativa förslutningsutveckling.

  Informationen – kunskapen och faktat – har till syfte att nå ut till så många som möjligt. Inlåsning är omöjligt.

  Lösningen är snarare att kräva från VK att faktiskt göra bra reportage. Ta Niklas Wykman och papier-maché-grisen som praktexempel på dagens dålighet.

 4. Mikael Hansson

  Jonas: Det stämmer det du skriver om svårigheter med att betala på nätet. Om ett betalsystem för nyheter ska fungera måste ett mycket enkelt och snabbt system sättas upp för att det ska bli effektivt. Mikrobetalningar eller att man har en pott som kostnad dras från vid varje läst nyhet är möjliga alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.