Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Lokala politikers bloggar är viktiga

Valrörelsen i Västerbotten har ett starkt genomslag i bloggar på internet och i sociala medier som Facebook och Twitter. Kanske är det just här på det lokala planet som nätets möjligheter till demokrati och samtal syns som tydligast.

Men det lokala genomslaget i Västerbotten av sociala medier verkar inte uppmärksammas på nationell nivå, tolkar jag det som när jag läser boken Politik 2.0.

Den här valrörelsen skulle bli en valrörelse på internet och i sociala medier. Förväntningarna var stora på att politikerna skulle komma ut på Facebook, Youtube, Twitter och i bloggar. De viktiga samtalen om arbetslinjen, integration, skola och skatter skulle föras mellan människor på nätet.

I boken Politik 2.0 av Brit Stakston talas det till och med om paradigmskifte. Politik 2.0 kom lämpligt ut i slutet av maj som en injektion och spännande genomgång av valet och internet inför det kommande valet. Men det är trögt i portgången och författaren Stakston erkänner det då hon i ett blogginlägg på JMW från början av augusti skriver:
”Politikernas sociala medieanvändande är inte allmänt känt bland väljarna. Det syns i kommentarsfälten och i länkandet om vi tittar på lokalpolitikers bloggande. Vi har en lång resa kvar.”

Kanske är också den bristande aktiviteten på bokens medföljande blogg ett tecken på det svala intresset för att diskutera politik och sociala medier. I samband med boken Politik 2.0 lanserades en blogg där samtal om dess innehåll skulle kunna föras. Av det blev nästan ingenting. Idag skriver vi 31 augusti men inget inlägg har skrivits på bloggen efter 12 juli och inläggen före är få. Debatten och samtalet kring boken tog aldrig fart på webben, åtminstone inte i bokens blogg.

Men även om paradigmskiftet låter vänta på sig så finns det flera goda exempel på hur valrörelsen trots allt får fart också i sociala medier på internet. Ett av de mer framträdande exemplen är den valrörelse som de lokala politikerna för här i Västerbottens Kurirens nättidning. Det är dock en rörelse som boken Politik 2.0 helt missar.

16 politiker intervjuas i boken om deras syn på sociala medier men inte en enda politiker norr om Stockholm finns med. Det kan inte vara sant, tänker jag när jag upptäcker det sneda urvalet. Men hur jag än letar så finner jag inga andra än politiker från huvudstaden och någon enstaka från Göteborg, Örebro, Jönköping och Skåne.

Med tanke på de stora orden om att internet och sociala medier spränger gränser och för människor samman över geografiska avstånd så är det förvånansvärt att man i boken valt bort alla politiker norr om Stockholm. Hur tänkte man? Är det enbart ett stockholmsperspektiv som är intressant när det ska tals om sociala medier? Vad blev det då av Internets möjligheter att spränga gränser mellan människor och öppna upp?

Det enda positiva är kanske att Brit Stakston verkar vara medveten om hur urval kan bli sneda. I ett blogginlägg där hon kommentarer politikerlistor i Svenska Dagbladet skriver hon ”Hade också dåligt samvete för jag i ärlighetens namn faktiskt inte lusläst alla de lokala politiker som säkert är duktiga och som finns därute.”

Men det är ju här som nätet verkligen kan göra nytta i valrörelsen. Det är på det lokala planet som sociala medier kan innebära att demokratin bland gräsrötterna väljare växer. Exemplen från politikerbloggarna på vk.se är många. Bara senaste dygnet märker jag hur flödet växer.
 
Långt in på natten förs debatten. Efter midnatt, 00:54 skriver Jan Nilsson, kommunpolitiker från Vännäs, om opinionssiffrorna för Alliansen. 02:40 kommenterar s-politikern Thomas Hartman vad han ser som förvirring i Folkpartiet.
Sedan är det lugnt några timmar innan de tidigt på morgonen är igång igen. 06:39 skriver Maria Kristoffersson, kommunalråd i Vilhelmina om svårigheten att ta sig fram för funktionshindrade på samhällets gator. 06:44 skriver Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå, om att Norrbotniabanan, järnvägen från Umeå och norrut, måste byggas.

Här förs en skarp valrörelsen i bloggformat och flera av inläggen tas upp av lokala medier där journalisterna fortsätter att granska utspelen på politikerbloggarna.

Att sociala medier och internet påverkar den lokala valrörelsen borde uppmärksammas mer i den riksaktuella debatten.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Brit Stakston

    Hej,skoj att du läst Politik 2.0! Boken är mitt privata bidrag till en debatt om sociala medier i politiken. Är inte skriven i tjänsten eller på uppdrag av någon. Den är sammanställd i en personlig drivkraft att vilja visa vägar. Att urvalet inte är representativt åt alla håll och kanter handlar nog om min egen tid och min egen oförmåga att hålla alla perspektiv att ta hänsyn till i åtanke. Bloggen var genast tämligen ointressant när debatten fördes så mycket bättre på andra håll av politiker själva vilket är fantastiskt! Tanken var att ge politiker verktyg och det har boken trots allt gjort.

  2. Brit Stakston

    Referensen till intervjun med citatet med mig och lokala politiska bloggar är lite ryckt ur sitt sammanhang. Det gäller för den aktuella intervjun. Jag läser lokalbloggar regelbundet. Och har ref. till VK många ggr : )

    Det mest intressanta är allt som hänt under våren kopplat till Politik 2.0, som lett till många lokala reportage och intervjuer med lokalpolitiker över hela landet i trad medier. Se t.ex. Sveriges Radios stora undersökning om sociala medier till vilken det fanns massor av lokala sändningar med intervjuer och genomgångar av lokala politiska bloggar, inspirerat av Politik 2.0.

  3. Mikael Hansson

    Brit: Låter alldeles utmärkt att du hinner följa det som händer på politikerbloggarna på vk.se. Det gläder mig eftersom det är en viktig mötesplats för den lokala valrörelsen.
    Men det faktum att ingen politiker norr om Stockholm finns med i boken är ändå så markant att jag inte kunde gå förbi det.

  4. Brit Stakston

    Det kan man kommentera : ) Men det kan vara bra att veta at detta med politiker i boken var en av mina egna ideér 3 veckor före tryck, det ingick inte i manusidén – det var en handbok först. Att ha fått med två representanter man/kvinna, ung/gammal storstad/mindre stad från varje parti var vad jag valde att utgå ifrån. Jag är nöjd med det jag åstadkom på den korta tiden. Boken har haft som syfte att sätta frågan på kartan och har tack vare sin tillkomst lett till att frågan diskuterats brett över hela Sverige och då med fokus främst på lokalt bloggande. Det är mkt viktigare än boken i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.