Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bankkontor läggs ner

Swedbank stänger sina kontor i Jörn, Boliden, Kåge, Skelleftehamn och Lövånger, rapporterar Västerbottens Kuriren. Men hur går det då för de som inte har dator? För fortfarande är det en och en halv miljon svenskar som inte har internet hemma.

De senaste veckorna har vi mötts av nyheterna att Sverige är ett av de länder som har mest bredband i världen och att Umeå är den snabbast internetstaden i västvärlden. Låter betryggande men samtidigt visar statistik från World Internet Institute att en och en halv miljon svenskar inte har internetuppkoppling hemma. Också här i detta land som är ett av världens ledande internetland så står många utanför nätets möjligheter till att sköta bankaffärer och annan kontakt med myndigheter.

När nu bankernas kontor på mindre orter i Västerbotten läggs ner måste de som inte har tillgång till internet försöka hitta andra lösningar. Inte minst drabbar detta de äldre.

Men att anlita Hemtjänsten för att få hjälp med bankaffärer är ingen bra lösning. Dels har Hemtjänsten mycket pressad arbetstid och dessutom är det inte lämpligt att den äldre måste lämna ut sina bankuppgifter till någon från Hemtjänsten.

Och alla äldre har kanske inte en son eller dotter, eller ett barnbarn, som kan hjälpa?

Problemet med allt kontantlösa bankkontor och nedlagda banker tas också upp i Ekonomiekot den 28 augusti.  Guy Lööf från Pensionärernas Riksorganisation påpekar i en intervju att det kan vara svårt för äldre att anpassa sig till den nya situationen.

– För många blir det knepigt. Man har inte kort utan vill betala med kontanter och gå in till posten och banken och betala. Problemet är att bankerna inte tar hänsyn till alla kunder. Man tar bara hänsyn till kunderna som klarar sig kontantlöst och det har förstås att göra med att det är mer lönsamt att ha kontantlösa bankkontor, säger Guy Lööf.

Samtidigt hävdar bankerna att de måste hålla en viss grad av säkerhet i sina kontor. Då krävs ofta att man inte längre hanterar kontanter eller som i Västerbotten helt lägger ner kontor.

– Säkerheten för såväl personal som kunder är också en viktig fråga och vi står inför stora säkerhetsinvesteringar under de närmaste åren. Genom förändringen kan vi erbjuda en tryggare miljö, säger Jan Nygren, bankchef i Skellefteå, till Västerbottens Folkblad.

Helt klart är att nedläggningen av bankkontoren aktualiserar det nödvändiga i att de en och en halv miljon svenskar som står utanför nätet kommer med på tåget. Enklare tekniska lösningar, bättre användarvänlighet och billigare datorer borde stå högt upp listan.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.