Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internet viktigt för Idol på tv

Idol är tillbaka i tv och då bänkar sig inte minst landets unga i soffan. Allt mer tittande på program, filmer och serier har övergått till datorn, men idol är ett av de program som fortfarande lockar unga att sjunka ner i tv-soffan.

Fast det är kombinerat med datorn, för en stor del av tittandet på Idol sker också via dator när man i efterhand vill kolla på låtar och artister, samt diskutera online med andra unga om programmet.

– Rapporten visar även att barn och unga använder andra medier som mobilen och internet samtidigt som de tittar på tv-programmet. De skickar sms till varandra och uttrycker sina åsikter om de olika idolerna på olika chattforum på nätet, säger Ann Katrin Agebäck på Medierådet.

Nu ger Medierådet ut en rapport om ungas tittande på Idol utifrån perspektivet att programmet ger möjligheter till självspegling och identifiering bland de unga.
 
– Studien Jag ser mig är ett tydligt exempel på hur ett program som Idol används av barn och unga i en identifieringsprocess, säger Katarina Graffman, fil.dr. i antropologi och författare till rapporten tillsammans med Johan Fredriksson, fil.mag. i antropologi.

Idolstudien "Jag ser mig" finns att ladda ner på Medierådets sajt.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.