Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Självmord och internet

”I mars 2010 tog min bror livet av sig. Han tillbringade allt mer tid på nätet och i efterhand har vi förstått att han där även hittade metoden för hur han skulle ta livet av sig.”

Signaturen Lillebrors Storasyster berättar om sina egna erfarenheter i en kommentar till Dagens Nyheters artikel ”Webbsidor uppmanar unga att ta sitt liv” och hon fortsätter: ” Jag önskar att han aldrig varit på dessa sidor när han mådde så dåligt men vem kunde hindra honom?”

I DN-artikeln intervjuas forskaren Michael Westerlund som i sin forskning visar på hur allt fler vänder sig till internet för att berätta om smärtan i samband med självmord och självmordstankar. Han pekar på att internet för många har bli en plats där man får stöd och hjälp och finner tröst hos andra.

Flera organisationer arbetar idag också mycket medvetet med stöd på nätet. Här finns BRIS, Svenska kyrkan, Röda korset, Nationella hjälplinjen, Nätvandrarna från Fryshuset, Tjejzonen som drivs av landets tjejjourer och andra. Men det finns också privata inititativ som Sofia Åkerman som driver en sajt där unga tjejer med ätstörnnigar och självskadebeteende möts för att stötta varandra. Dessutom finns många enskilda kuratorer, lärare, fritidsledare och fältassistenter ute på nätet för att förebygga och stötta.

Men Michael Westerlunds forskning visar också på sajter där det finns propaganda för självmord och där metoder för hur man ska gå till väga beskrivs detaljerat.

”Där finns de som menar att självmord är ett individuellt beslut som ingen annan har något att göra med. Men en del webbsidor uppmanar verkligen unga att ta sitt liv om de mår dåligt”, säger Michael Westerlund till DN.

När människor söker sig ut på nätet för att hitat information om självmord eller finna tröst och stöd under mörka dagar och nätter är det viktigt att de finns bra och säkra platser att hamna på. Därför är det mycket bra att se hur allt fler organisationer vågar ta steget ut på nätet för att finnas där i möten kring det svåra.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.