Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

3D-film kan påverka barn mer

Avatar var det första mötet många biobesökare gjorde med 3D-filmer. Nu kommer uppföljarna i lång rad när också äldre filmer konverteras till 3D-format. Star Wars alla sex filmer kommer att släppas som 3D med början 2012. Storsäljaren Titanic som kom för 15 år sedan rapporteras också gå upp som 3D-film samma år.

3D-formatet har stora fördelar, menar många. Inte minst blir närvarokänslan i filmen mycket större. Det har fört med sig att man inom Statens biografbyrå, i folkmun kallat filmcensuren, men som främst har i uppgift att se över åldersgränser för filmer, meddelar att de kommer att granska 3D-film särskilt noga framöver eftersom man tror att 3D-filmer kan påverka barn mer.

Barnfilmen Som hund och katt – Kitty Galores hämnd är därför en av de första som får olika åldersgränser för 2D-version och 3D-versionen. I 3D-format tror Statens biografbyrå att filmen kan verka mer skrämmande och föra med sig ”risk för psykisk skada hos barn under 7 år”.

Att 3D-formatet ger större påverkan och verklighetskänsla hyllas dock av filmindustrin. SF Bios informationschef Thomas Runfors säger i en intervju i Dagens Nyheter: ”Alla som sett på 3D vet ju att det är ganska effektfullt, de påverkar biografbesökarna på olika sätt och är starkare än 2D och det har väl Biografbyrån bedömt. Tekniken ger en annan dimension till tittandet och det är ju därför SF satsar på 3D.”

Vi står helt klart inför ett teknikskifte som kommer att förvandla upplevelsen av filmer, först på bio men så småningom också i hemmen när 3D-formatet blir vanligt också i tv.

Frågan är hur filmare i Sverige kommer att kunna hänga med i denna utveckling. Tekniken är än så länge dyr och det kommer att ta ett antal år innan vi får 3D-kameror och 3D-teknik som är överkomliga i pris. Här står svenska filmare inför en stor utmaning.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.