Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kan datorer läka själens sår?

Skulle din nästa mobil kunna bli ett verktyg som hjälper dig att växa som människa, att bli mer hel, att kanske läka sår som sargat din själ? Oj då, det var stora ord som sträcker sig långt bortom möjligheten att skicka sms och ringa telefonsamtal. 

Hur skulle exempelvis ideella organisationer som stöttar frigivna fångars återetablering i samhället kunna använda sig av context aware computing och den semantiska webben? Hur skulle kyrkor som stöttar människor i livskris kunna använda sig av den nya tekniken? Hur skulle en nykterhetsorgansation, en förening som arbetar för att hjälpa spelmissbrukare eller hemlösa kunna dra nytta av mobilens nya möjligheter att bearbeta och strukturera information?

Det är viktiga frågor att ställa för i framtiden kommer din mobil, handhållna dator eller vad du nu bär med dig veta allt om ditt liv. Det kallas ibland context aware computing, ibland för den semantiska webben, web 3.0 eller linked data. Det innebär att all information om vem du är, vad du gör och var du är samlas in av mobilen för att sedan komma tillbaka till dig och kanske ge förslag på nya saker du kan göra.

”Delar av ditt liv är alltid online. Du håller på med din mobil, du kollar Facebook, dina barn skickar sms till dig. Delar av ditt liv är därute i ett datoriserat universum”, säger Mark Van Name, vd för Principled Technologies och intervjuad av Intelswnetwork på Youtube.

I videon talar Mark van Name om begreppet context aware computing. Det är ett begrepp som det talats om i många år nu men det stora genomslaget har inte riktigt kommit ännu. ”Context” är i det här sammanhanget all den information som kan ringa in en situation och en känsla som en person befinner sig i. Tanken är att din mobil skulle kunna samla in denna information om vem du är, var du är och vad du gör och därigenom kan du få förslag tillbaka på vad du kan göra härnäst.

”Strålande”, utropar självfallet många företag som ser en ny möjlighet att öka sin försäljning och därmed din konsumtion om de skulle kunna få komma över informationen om ditt liv. Ett exempel på det finns här från en några år gammal video från Kistagallerian.

Ett annat exempel på hur context aware computing skulle kunna bli en del av våra liv är när vi reser som turist till någon ny stad. Eftersom du i din personliga profil redan lagrat att du är vegetarian skulle du kunna få förslag över restauranger som har bra vegetarisk meny. Allt utritat behändigt på en Google map eller annan karta.
Med en gps-positionering skulle du dessutom kunna få förslag enbart på lämpliga restauranger inom gångavstånd.

Samtidigt skulle din reskamrats information registreras via dennes mobil och paras ihop med din. Kanske din vän i sin personliga profil noterat att thai-mat är särskilt gott. Då skulle du få en rekommendation på vegetariska restauranger inom gångavstånd med thai-inriktning.

Din mobila applikation har också koll på ditt bankkonto och kan avgöra om ni är ute och reser före eller efter löningsdagen, och utifrån det kan dra slutsatser om din ekonomi för stunden. Har du en månad med många andra stora utgifter får du förslag på lågbudgetrestauranger.

Om du är turist i Stockholm så får du kanske förslag på att gå en litterär vandring i Millenium-böckernas spår eftersom mobilapplikationen vet att du precis har läst Millenium-triologin. Ja, den har information om all litteratur du läst den senaste tiden, alla filmer du laddat ner, all musik du lyssnat på. Det innebär att den har en kulturell referens om dig som den kan jämföra med platser du befinner dig på, vilken tid på dygnet det är och, inte minst, vilka människor som befinner sig i din närhet.

Det här kan vara en guldgruva för telekomindustrin i dess sökande efter nya affärsområden. Den information som teleoperatören eller mobiltillverkaren samlar in kan bearbetas, struktureras och förpackas för att sedan säljas vidare till annonsörer, marknadsförare och till företag som vill utnyttja informationen för riktad försäljning till var och en av oss.

Men skulle tekniken också kunna användas för att stötta dig i din längtan efter att få växa som människa och bli mer hel?

Mark van Name ger i intervjun ett sådant exempel då han kopplar context aware computing till ett medicinskt perspektiv. Han menar att i framtiden behöver vi inte vara rädda för att ligga ensamma om vi råkar ut för en olycka, kanske ramlar och inte tar oss upp från badrumsgolvet. När all information om hur vi har det vid varje tidpunkt samlas in av mobilen så skulle den kunna sända ett automatiskt meddelande till någon vi känner eller till en doktor som då skulle kunna komma och ge hjälp. På samma sätt skulle den som har diabetes kunna få en varning om förhöjd blodsockerhalt och därmed åtgärda det i tid.    

Tim Berner-Lee talar i ett TED-talk också om att medicinska framsteg skulle kunna göras om all data i världen kan samlas in och länkas samman. Det är i detta som lösningen ligger, betonar han. Att data kan länkas samman.

Hur ska vi då förhålla oss till context aware computing, den semantiska webben, sammanlänkad data och det faktum att datorerna samlar allt mer av information om våra liv? Är det ett tekniksprång som skrämmer, som gör oss små och utsatta? Eller är denna nya teknik och informationsbehandling en ny del av vår tillvaro som kan göra oss mer trygga, fulla av tillit och förtröstan?

Kan en människa växa i sitt inre, bottna i sin andlighet, finna ro för själen med stöd av context aware computing?

Här krävs ett nytänkande och ett frimodigt utforskande av den nya tekniken från de organisationer som stödjer människors inre växande. Det kan vara hjälporganisationer, kyrkor, politiska rörelser, ideella krafter av alla de slag.

Hur skulle exempelvis ideella organisationer som stöttar frigivna fångars återetablering i samhället kunna använda sig av context aware computing och den semantiska webben? Hur skulle kyrkor som stöttar människor i livskris kunna använda sig av den nya tekniken? Hur skulle en nykterhetsorgansation, en förening som arbetar för att hjälpa spelmissbrukare eller hemlösa kunna dra nytta av mobilens nya möjligheter att bearbeta och strukturera information?

Dessa perspektiv måste få påverka teknikens utveckling och dess användningsområden så att de inte bara blir en fråga om kommersiella insatser och ekonomiska avgöranden.

Nödvändigheten av att se till människors andliga växt måste också få finnas med och styra nästa generations mobiler. Är de ideella organisationerna beredda på det?
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.