Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Små barn vid dator och tv

43 procent av två-åringarna har använt dator, visar ny statistik från Medierådet (ladda hem rapporten Småungar och medier 2010). Men tv är det dominerande mediet bland barn upp till 9 år. Överlägset populäraste är Bolibompa. Också på nätet är Bolibompa populärast. Var tredje  2–9-åringar besöker sajten bolibompa.se.

Den vanligaste datoraktiviteten bland barn mellan 2 och 9 år är spel. 55 procent av 2–5-åringarna och 92 procent av 5–9-åringarna brukar spela, och förutom bolibompa.se så hittar de gärna spel på spela.se.

Men YouTube är också en mycket populär sajt bland de yngre barnen där de tittar på korta videoklipp.

Könsskillnader i datorspel börjar man se tydligt från fem års ålder. 73 procent av pojkarna mellan 5 och 9 år spelar dator- och tv-spel på sin fritid vilket är långt fler än bland flickorna där 34 procent spelar spel. Kön avgör också vilka spel man väljer. Populäraste bland pojkarna är Lego Star Wars medan flickorna väljer Super Mario.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.