Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Smarta kläder

En vän till mig har köpt en ny snowboard-jacka med inbyggd styrning av musikspelare i ärmen. Där sitter fem knappar, play, stopp, paus och hoppa till nästa låt-knapp som gör att han kan styra musikspelaren som han har i innerfickan. Trådlöst? Nej, faktiskt inte utan det går en kabel genom tyget upp till innerfickan som han ansluter sin iPod eller iPhone till.

Hans nya jacka får mig att fundera över hur våra kläder kommer att se ut i framtiden. Sedan flera år har det talats smarta textiler och RFID-taggar och andra märkningar som kan sättas in i tyget för att tvättmaskinen ska kunna läsa av vilket tvättprogram som ska användas för plagget.

Ett annat exempel är forskning som pågår i Umeå kring medicinsk tillämpning av smarta kläder, plagg med integrerade sensorer som kan mäta bland annat hjärtfrekvens och kroppstemperatur.

Med min väns musikspelare ser vi ytterligare en funktion där man för samman nya digital teknik med traditionell textilindustri.
 
Känns som att det skulle kunna finnas en möjlighet för någon innovativ företagare att ta kontakt med forskare för att bygga vidare på dessa koncept och göra dem mer kommersiella. En ny svensk digital textilindustri skulle kanske kunna bli resultatet.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.