Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digital VK vid frukosten

Nyårsdagens morgon och ingen papperstidning har kommit. Men nyhetstörsten kan ändå släckas med den nya sortens pekplatta vid frukostbordet. Ingen mus, inget tangentbord, enbart genom att röra med fingrarna på skärmen bläddrar jag mellan nyheterna, zoomar in, zoomar ut, klickar på länkar och tar del av de nyheter som hänt under natten. Det verkar ha gått hett till i Umeå. En man skottskadad, en annan knivskuren i ansiktet. Nattens händelser kommer direkt till mitt frukostbord, digitalt via internet, utan att ha passerat tryckpressarna.

Årets julklapp 2010 skulle enligt Handelns utredningsinstitut vara en surfplatta som syns på filmen nedan. Tveksamt är väl om den verkligen blev det, men under 2011 kommer vi att få se hur allt fler skaffar sig läs- och surfplattor som dessa.

Att läsa nyheterna vid frukostbordet på detta sätt kommer därmed att bli allt mer vanligt, vilket innebär att frukostbordet öppnas. Med ens blir det möjligt att inte bara läsa nyheterna utan också uppdatera sin status på Facebook, skriva ett nytt blogginlägg eller svara på ett mail.

Det här ställer oss inför nya frågor. Ska jag inte ens få vara för mig själv vid frukostbordet? undrar några. Medan andra glatt bjuder in sina vänner till en digitalt delad kaffekopp.

Men förändringarna slår också mot andra håll. Måste journalisterna förändra sitt arbetssätt när hastigheten i publicering går snabbare? Behöver Västerbottens Kuriren finna nya affärsmodeller och betalsystem om jag inte längre betalar för en tryckt papperstidning till frukosten? Måste pappersbruken och skogsindustrin som levererar tidningspapper finna nya marknader om jag inte längre vid frukosten behöver papper för att ta del av nyheterna? Vilka nya företag kan finna tjänster som jag gärna betalar för där vid frukosten?

En enkel pekplatta vid sidan av gröten och kaffet ställer mycket på sin spets när de digitala tjänsterna och produkterna kryper allt närmare och formar om våra liv, våra vanor och beteenden.

År 2011 blir intressant att följa.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.