Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nyårsskål via sms

Återigen har svenskarna slagit nytt rekord i antal skickade sms under jul och nyår. Trenden från de senaste åren håller i sig, vi nöjer oss inte med att enbart fira tillsammans med de som vi träffar fysiskt, vi börjar nu vänja oss vid att bryta tids- och rumsgränserna för att dra in även andra i vårt firande.

Ökningen är stor. Nyårsafton 2010 skickades det 29,6 miljoner sms enbart i Telias nät, att jämföra med 2008 då 24 miljoner sms skickades. 

Innan sms blev en tjänst som nästan var och en har tillgång till i Sverige fick vi nöja oss med att fira jul och nyår tillsammans med de som befann sig i samma fysiska lokal som vi själva. Med nya tjänster som sms har detta förändrats och steg för steg tar vi nu in också andra i vårt firande, trots att de befinner sig på annan ort eller plats.

Att antalet sms ökat drastiskt under de senaste årens jul- och nyårsfiranden kanske inte verkar så märkvärdigt men det är faktiskt ett av de första stegen till att bryta vårt fysiska platsberoende. Detta kommer att bli allt mer tydligt under de kommande åren då nya tjänster som gör det enklare att på distans också se och prata med andra kommer att bli allt mer vanligt.

Många har redan prövat tjänster som Skype och annan videokommunikation, men det har ännu inte riktigt blivit allmänt att under julmiddagen eller nyårsskålen koppla upp sig mot andra. Men, lugn, det kommer inom de närmaste åren.

Idag vänjer vi oss vid att skicka textmeddelanden i form av sms för att fira jul och nyår. Imorgon kommer vi att bli allt mer vana med att också se den vi hälsar till i realtid, med levande ansiktsbilder på en skärm i mobilen, på väggen eller på matbordet.

Så bryter vi platsens begränsningar och detta kommer onekligen att förändra våra traditionella firanden med släkt och vänner. Platsen blir inte längre en begränsning.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.