Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Västerbottens app-land

Ett nytt app-land håller på att växa fram i Västerbotten. Flera företag och organisationer ligger långt fram i användandet av appar i smarta telefoner och vi ser nu hur nytt företagande kan växa fram kring dessa appar.

Alla vill ha en egen app. Helst flera. De nya smarta telefonerna har skapat rusning efter de olika former av applikationer i form av program som gör att att telefonen snabbt kan komma åt olika funktioner.

I Västerbotten ser vi att många företag och organisationer ligger långt fram i app-världen. I Skellefteå har pågår just nu tävlingen ”Bästa Skellefteapp” med både en företagsklass och en ungdomsklass.

Deltagarna i tävlingen ska ta fram en app som besökaren i Skellefteå kommun kan använda. Syftet med tävlingen är bland annat att visa upp Skellefteå som de ”kreativa näringarnas huvudstad” och apparna kan utformas som exempelvis ett spel, en idéskiss eller bygga på positionering. Vinnaren koras under MerIT-Galan den 24 februari.

Umeå ligger också långt fram kring appar. I slutet av 2010 invgide it-konsultföretaget Sogeti ett centrum för utvecklingen av applikationer till smarta mobiler och surfplattor, Sogeti Mobile App Center. Flera andra företag har också klivit ut på app-arenan. Dohi Sweden med appar för spel som Lawn Mower Kids men också för Mindfulness där appen ska hjälpa användare att varva ner och hitta lugn i sitt liv.

Turborilla är ett annat exempel vars app för det mycket populära spelet Mad Skills MotoCross hamnade mycket högt upp på världslistorna och även lyftes fram som en feature-app av Apple.

Men inte bara företag har appar. Också Umeå universitet har en app för att ge mer information om utbildningar och kurser i hur man tar fram en app har varit överfulla på institutionen för datavetenskap.

Försäljningen av smarta telefoner rusar i höjden och gör att behovet av appar också växer mycket kraftigt. Då är det roligt att se att Västerbotten hakar på och visar att man kan vara snabb på att ta till sig nya sätt att kommunicera och nya tekniska plattformar.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.