Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Youtube ett lyft för Umeå i världen

Umeås förmågor glänser på Youtube och videosajten har blivit en succéartad marknadsföringskanal för staden som blir Europas kulturhuvudstad 2014. Aldrig tidigare har så många i övriga Sverige och runt hela världen kunnat följa vad som kommer från Umeå. 

Uppräkningen av filmer från Umeå på Youtube skulle kunna bli mycket lång och helt klart är att det här finns en marknadsföringskanal med stora möjligheter som skulle kunna användas än mer systematiskt för att lyfta fram staden.

Att synas i det forsande bruset på Youtube är inte lätt, på sajten visas över 2 miljarder videoklipp dagligen och ingen ände verkar det vara på tittandet, för varje minut laddas det upp 24 timmar nya filmer.

Men mitt i denna flod av filmklipp når trots allt Umeås bidrag fram till mängder av människor över hela världen och klippen från Umeås kreativa förmågor har flera miljoner visningar på sajten. På så sätt är Youtube ett av de starkaste skyltfönster som Umeå har haft för marknadsföring genom tiderna. Bredden på filmklippen är oerhört stor. Här finns filmer skapade av studenter på Umeå universitet i samband med deras utbildning, här finns musikartister, hästhoppare, skajtare, företag och organisationer som sammantaget ger en bild av livet i Umeå.

Den film som kanske blivit mest uppmärksammad är Phun med nästan två och en halv miljon visningar. Filmen skapades av Emil Ernerfeldt i samband med ett examensarbete vid insitutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och visar vad man kan göra med den interaktiva 2D-fysikmotor som han utvecklat. Eftersom Phun också går att ladda ner som program har tusentals utvecklare runt världen gått vidare och gjort egna fysikapplikationer som man laddat upp på Youtube. Här har alltså ett kreativt grepp från Umeå inte bara resulterat i ett filmklipp utan också i tusentals andra klipp, direkt inspirerade av Emil Ernerfeldts verk.

Emils Phun var en av pusselbitarna till Umeåföretaget Algoryx utveckling av det interaktiva fysikläromedlet Algodoo som även det fått många visningar på Youtube, när det detta skrivs har den över 100 000 visningar.


Filmklippen med Phun och Algodoo har fått stort genomslag på Youtube.

Nu senast är det annars de hårdkokta kockarna från ett studentkök på Ålidhem i Umeå som regerar på Youtube. Deras satiriska hårdförda matlagning har setts snart tre miljoner gånger på Youtube. Andra stora tittarsuccéer på Youtube från Umeå med över miljonen visninga är en musikvideo med tung dödsrock av Dark Funeral och ett klipp av en student från Designhögskolan med läppsynkrona test på tecknade tv-figuren Homer Simpson

De brutala kockarna i Regular Ordinary Swedish Meal Time är senaste succén från Umeå på Youtube.

Men det finns också fler stora genomslag, även om de inte samlar så många tittare. Erik Billman från Midgårds-gymnaiset har visat på hur Youtube kan användas för att skapa nätverk kring sitt intresse, i  Eriks fall gäller det film. Erik lägger nämligen ut instruktionsfilmer på Youtube där han visar hur man spelar tv-spel. Det har gett honom vänner över hela världen och han menar att det är perfekt för att skaffa sig erfarenhet inför ett kommande yrke inom mediebranschen. Dessutom har det gett honom kontakter i länder som Finland, Japan, England, USA och Kanada.

Ett flertal företag från Umeå förutom ovan nämnda Algoryx har också hittat fram till Youtube. Två exempel är Komatsu Forest som visar filmer med skogsmaskiner och Oryx Simulations med sina simuleringsplattformar för utbildning av maskinförare.

Bland filmer från Umeå på Youtube kan också nämnas de Umeå 2014-filmer som kommunen lagt ut som information om arbetet inför kulturhuvudstadsåret men också som en dokumentation av kulturlivet i Umeå.
  
Uppräkningen av filmer från Umeå på Youtube skulle kunna bli mycket lång och helt klart är att det här finns en marknadsföringskanal med stora möjligheter och som skulle kunna användas än mer systematiskt för att lyfta fram staden.
 

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Lisbet Olofsson

    En fråga – varför har jag en grön rand i alla mina youtube-klipp?
    Har inte suttit så mycket just på denna dator. Har jag nått program som fattas eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.