Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Läsarnas kommentarer viktig för demokrati

När jag surfar runt på nyhetssajter på nätet slår det mig hur självklart det blivit med läsarnas kommentarer till olika artiklar. Det är fascinerande att se hur dagstidningarna med sina sajter kan bidra till att samhället blir mer öppet med en ökad dialog mellan människor.

Att få igång samtal i bygden, på arbetsplatser, skolor och i hemmen har alltid varit en viktig uppgift för den fria pressen. Med den interativa tekniken som internet erbjuder ges dagstidningarna idag än större möjligheter till att starta dessa samtal. Det är bra. Det är viktigt för ett levande samhälle och en frisk demokrati i Sverige och Västerbotten. Här har dagstidningarna en viktig uppgift att förvalta men och vidareutveckla så att debatten mellan läsare inte enbart blir pajkastning utan kan leda till att livsnödvändiga samtal förs.

Jag ser det när jag studerar en av Västerbottens-Kurirens mest lästa artiklar på nätet under de senaste veckorna. Under rubriken ”Många onyktra skoterförare” berättas om hur polisens trafikgrupp testar nykterheten bland skoterförare i Västerbottensfjällen. Att det är ett ämne som berör märks bland läsarnas kommentarer.

Bland de 33 kommentarer som kommit in diskuteras både om det är farligt att köra skoter med en promillegräns på 0,4 och vilket område som egentligen ska heta Västerbotten eller borde man säga Lappland när det handlar om fjällen? En trafikpolitisk fråga och en regionalpolitisk fråga väcks med andra ord bland läsarna till artikeln.

I Västerbottens Folkblad höjs läsarnas röster i samband med en artikel om en hundvalp på Haga i Umeå som försvunnit sedan den blivit skrämd av fyrverkerier som någon skickat iväg under kvällen. Ska det vara tillåtet med raketer eller inte och vilket ansvar har hundägaren för att ha sin hund under uppsikt? Dialogen blir het mellan några läsare.

På Svenska Dagbladet Brännpunkten blir debatten mycket livlig när prästerna Annika Borg och Johanna Andersson skriver en artikel om Svenska kyrkans beslut att i Stockholm anställa en muslimsk imam för att föra dialog mellan religioner. Med över 1000 kommentarer och mer än 2000 personer som rekommenderar artikeln till Facebook leder prästernas artikel till en mängd debatter om religion, invandring och vad som är ett demokratiskt samhälle.

Samtidigt kommer det igång ett antal underdebatter mellan läsare när de går i dialog med varandra. Men vi kan också förvänta oss att ett stort antal samtal börjar föras på Facebook när alla de mer än 2000 personer som rekommenderat artikeln till sina vänner på Facebook i sina respektive nyhetsflöden kan få igång samtal mellan just sina vänner om vad som händer när kyrkan anställer en imam. På så sätt kommer debatten att utvidgas och föras vidare till också andra rum och platser än den som dagstidningen erbjuder.

Det här är tre exempel på debatter bland många många som dagligen finns på våra dagstidningarnas sajter. Här har dagstidningarna en mycket viktig uppgift att fullfölja och även utveckla för att göra dialogen mellan läsarna än mer spridd och än mer varierad.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.