Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digitala böcker ger nytt läsande

Efter några dagar med Al Gores e-bok Our Choice nedladdad till läsplattan börjar jag ana att vi snart måste omdefiniera begreppet bok, åtminstone när vi sätter bokstaven e framför som i e-bok. För teamet kring Al Gore med företaget Push Pop Press i centrum är med sin digitala bok med i den utveckling av applikationer i form av e-böcker som inte bara inbjuder till läsning av texter utan ger en hel upplevelse av lyssnande, tittande och interaktivitet med läsaren.

(Eller tittaren? Eller deltagaren? Eller vad ska jag kalla mig själv när jag tar del av denna e-bok? Den är så mycket mer än att enbart läsa textrader från vänster till höger.)

När Al Gore år 2006 klev fram som miljöförespråkare med En obekväm sanning valde han filmen som form. På världens biografer och sedan i alla möjliga tv-kanaler har hans film under några år väckt debatt om jordens överlevnad och ett hållbart samhälle.

När Al Gore nu kommer åter år 2011 med Our Choice som ett nytt debattinlägg låter han en e-bok som en så kallad app till en läsplatta förmedla budskapet om att denna värld trots allt kan räddas. När han nu tar steget från film till app tar han därmed också steget in mot framtidens kultur och det han visar ger mersmak. Som på filmen nedan kan e-böcker alltså redan idag se ut.

Al Gore’s Our Choice Guided Tour from Push Pop Press on Vimeo.

 

Applikationen Our Choice finns sedan någon vecka att ladda ner från App Store till läsplattan iPad. Den som gör det får ta del av en produkt som visar vägen mot e-bokens framtid, framför allt när det gäller faktaböcker och läromedel.

Det är så här e-boken kommer att se ut under de kommande åren. Vi kommer att få se allt mer av bilder, allt mer rörliga filmer, allt mer av ljud, kartmaterial och interaktiva delar som uppmuntrar till att vara delaktig i läsandet, tittandet och lyssnandet.

Med denna nya form av upplevelse finns det stora möjligheter att den digitala boken kommer att öka läsandet (eller vad vi ska kalla det vi gör med dessa e-böcker). Jag håller det för troligt att allt fler som aldrig öppnat en bok nu plötsligt blir bokslukare med stöd av läsplattan och e-böcker som i formen liknar Al Gores Our Choice.

Al Gore har gett sitt bidrag till att utforma en tidsenlig e-bok. Nu är det upp till alla institutioner, organisationer, skolor, utbildningar, bibliotek med flera att börja utforska utforska vad dessa interaktiva e-böcker kommer att betyda för läsning, lärande och kulturupplevelse.

Skolan har en viktig roll.
Vilka pedagogiska framsteg kan göras med dessa e-böcker? Hur kan de användas i lärandet? Vilka pilotprojekt kan komma igång? Kan elever med särskilt behov få extra stöd via dessa e-böcker? Vilken finansiering krävs? Hur kan skolledningar vara med och inspirera?

Biblioteken behöver se över sin utlåning.
Idag måste biblioteken betala 20 kronor per utlån av digital bok till förlagen. För en fysisk bok betalar men enbart 50 öre. I längden blir det därmed orimligt att rymma digitala boklån i befintlig budget. Måste ett biblioteksuppror till för att ändra på detta? VIlken teknisk utrustning behöver biblioteken köpa in? Hur kan fortbildning av bibliotekarier se ut?

Förlagen måste våga.
Utan förlag som satsar på utgivning av nya e-böcker riskerar utvecklingen att stanna av. Men vågar förlagen hitta nya distributionsmodeller, arbetssätt och affärsmodeller? Kommer vi att få nya aktörer som tar över de traditionella förlagens roll?

Apputvecklare och IT-företag behöver upptäcka marknaden.
Det växer idag fram ett stort antal IT-företag som satsar på utveckling av appar till de nya läsplattorna och pekdatorerna. Vad behöver dessa för att kunna vara med och driva på utvecklingen mot nya e-böcker? Vilken finansiering kan de finna?

Universitetet och skolor behöver se över sina kursplaner.
Vad behöver lärarutbildningarna för att ge blivande lärare kunskap och färdighet i att använda dessa e-böcker? Hur kan utbildningen av bibliotekarier väva in dessa nya böcker? Datautbildningar och IT-utbildningar där blivande app-utvecklare, programmerare och systemvetare får sin skolning har också en viktig roll att fylla. Liksom journalistutbildningar och en mängd andra.

Media och dagspress kan hitta en ny form för journalistik.
Redan är mediehusen på för att hitta nya vägar för utgivning av dessa appar. Bonniers har prövat sig fram med eget koncept som kallas Mag+. Tidskriften Wired har interaktiva utgåvor av sina tidskriftsnummer. Flera andra tidningar prövar sig fram. Spännande blir det att se när också de lokala dagstidningarna kan hitta utrymma för att utveckla sin form av e-böcker eller e-tidningar som motsvarar Al Gores Our Choice. Under senaste året hade exempelvis Västerbottens Kuriren en lång serie där man i papperstidningen följde en renägarfamiljs liv under ett helt år. Tänk att få den serien utgiven i samma form som Al Gores e-bok. Det skulle kunna bli ett stort lyft för den lokala journalistiken.

Tillsammans kan ett utforskande ske. 
Vi står nu inför ett utforskande av de digitala apparna, e-boken, läsplattor och pekdatorer som kommer att bli allt mer intensivt under de närmaste månaderna och åren. Kan ett samarbete ske mellan de skilda institutionerna som jag räknat upp här ovan och även fler organisationer så finns många vinster att hämta in.

För när boken nu ömsar skinn och blir digital kan vi vinna helt nya upplevelser och få ta del av kultur, tankar och idéer i en helt ny form. Om detta är bokens framtid så behöver vi inte frukta.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.