Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fäller träd i datorsimulering

Nu kan skogsmaskinföraren öva sig på att avverka träd i en simulator. I en förarstol som rör sig verklighetstroget och med blicken stadigt fäst på datorskärmarna runt omkring sig kan föraren i en träningsplattform röra sin skogsmaskin i simuleringar som ser ut som verklig skog. Med samma styrgrepp som i den riktiga maskinen lär sig föraren avverka träden digitalt.

Resultatet är snabbare, säkrare utbildning som leder till bättre rustade maskinförare.

Här nedan ett exempel på avancerad skogsteknik från Umeåföretaget Oryx Simulations som använder kraftfulla simuleringar för att bygga träningsplattformar för utbildning av förare och operatörer. Här är det en film som visar utbildning för skogsmaskinförare.

Det här är redan verklighet, bland annat som ett resultat av ett antal skogsföretags samarbete inom bland annat Skogstekniska klustret och med forskare vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Igår fredag var det pompa och ståt på Umeå universitet när nya lokaler för ett 30-tal forskare invigdes under namnet UMIT Research Lab. Deras forskning ligger som en av grundstenarna för de simuleringar som skogsmaskinförare kan använda.

Genom att föra samman forskare från datavetenskap, matematik, fysik och andra områden skapar man ett kraftfullt centrum för bland annat simuleringar och visualiseringar som bygger på avancerade beräkningsmetoder för datorer.

Det här är en del av det Umeå som ska växa till 150 000 invånare, ja, enligt vissa ska ju staden växa till 200 000 invånare. Det här är ett sätt att försvara en världsstark position i en mycket utsatt global konkurrens inom skogsnäringen. Västerbotten har stora möjligheter att försvara denna plats, och UMIT Research Lab kan vara en del i det.

Ledningen bakom UMIT Research lab glada över sina nya lokaler: Martin Servin, Martin Berggren, Bo Kågström, Kenneth Bodin, Mats G Larsson och Erik Elmroth.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.