Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Smarta kläder mäter hjärtslag

Smarta kläder som kan mäta hjärtfrekvens eller mattor som lyser upp när man går på dem. När ny teknik kopplas till traditionella textila material och tyger kan en mängd ny produkter och användningsområden komma fram.

Det som händer just nu inom textila området är oerhört intressant. Framtidens klädesplagg eller tyget i soffan därhemma kommer att kunna fyllas med helt nya möjligheter till design och kommunikation. Med smarta sensorer uppkopplade mot internet kan soffan tala med kläderna på personen som sätter sig i soffan och kanske ändra färg på dem eller så kan mönstret i soffan förändras tillfälligt.

Men inte bara inom design utan också inom många andra områden kommer smarta textiler att skapa nya användningsområden. Ett sådant är inom vården. Vid Umeå universitet har sedan flera år projektet Smarta kläder pågått där man tar fram metoder för att på distans kunna mäta EKG och hjärtrytm på patienter. Patienten får bära ett klädesplagg som har känsliga sensorer i tyget som kan fånga upp hjärtrytmen varefter all information skickas vidare via internet till ansvarig vårdpersonal.

Vid Textilhögskolan i Borås pågår forskning som påverkar inredning. Ett exempel är mattor med ljusslingor som lyser upp när man går på dem. Det kan användas som en inredningsdetalj men också användas för kommunikation på olika sätt. Man kan exempelvis fördröja signalerna så att mattan lyser upp efter en viss tid, kanska efter några tiummar. Användingsområde? Ja, det återstår att se, säger forskaren Linda Worbin. Hon menar att när nu tekniken börjat bli mer stabil och pålitlig kan företag komma in och utveckla applikationer och produkter kring de nya textila materialen.

Kanske musik kopplat till kläderna man bär på sig så att olika låtar spelas i hörlurarna man bär med sig beroende på vilken miljö man befinner sig i, om textilierna kanske kan känna av om det är ljust eller mörkt rum. Solceller integrerade i textila material är ett annat förslag som tagits fram, kommunikation stödd av textiler så att kläderna talar med tvättmaskinen och informerar om vilken tvättgrad plagget klarar.

– Helt nya möjligheter öppnar sig för textila materialer, säger Linda Worbin, universitetslektor i textildesign vid Textilhögskolan i Borås.

Onekligen mycket intressant och spännande om man funderar över vad spelindustrin skulle kunna göra med kläder och textilier som dessa. På Smart textiles finns mer om forskning och utveckling kring området.

Se nedan en film om utvecklingen av textilia material.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.