Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

I framtiden gör du din egen tidning

Jag har tagit steget in i framtiden och blivit tidningsman. Utan trycksvärta, utan tryckeri och utan anställd pesonal bestämmer jag själv vilka nyheter som ska visas i min tidning. Med nya funktioner på internet kan jag anlita en digital redaktör som med smarta algoritmer automatiskt varje dag sammanställer nyheter till mig i en en nättidning som jag kallar Västerbottens-Mikael, eftersom den lyfter fram nyheter från Västerbotten.

Västerbottens-Mikael kan beskrivas som en Twitter-tidning med inslag av Facebook-uppdateringar. De nyheter som publiceras baseras på de länkar som folk lägger ut i Twitter-inlägg och Facebook-uppdateringar som jag angett att redaktören hos gratistjänsten paper.li ska följa (den digitala automatiska redaktören alltså, det är ju ingen människa av kött och blod).

Algoritmerna hos den digitala redaktören sammanställer därmed en nättidning gjord av folk jag följer på internet och lägger ut hela rasket till den som vill att prenumerera på.

Jag har valt nyckelord som har med Västerbotten att göra. Skriver någon om Umeå i ett Twitterinlägg och anger en länk till något Umeå-relaterat kan algoritmen hämta upp och visa vad man länkat till och visa det i min tidning. Eller om någon länkar till något som har med Västerbotten att göra eller Björklöven eller Vännäs eller vad jag nu angett som relevant för just min tidning, Västerbottens-Mikael.

Just idag lyfter algoritmerna fram mitt eget blogginlägg jag gjort om hockeybacken som avslöjade på Twitter att han värvats av Björklöven. Jag får tips om en forskningsartikel skriven av doktoranden Jim Barrett vid Umeå universitet och en länk från cidertillverkaren Andreas Sundgren i Brännland om mogningsprocessen hos druvor. Får även veta att MorningdewMedia i Holmsund lagt till en ny funktion i sitt digitala spel Luminati, att en blomsterhandel i Umeå söker en butikschef och att Brandförsvaret i staden letar efter en brandingenjör.

Allt är nyheter som baseras på länkar som folk lagt upp på Twitter främst och det ger mig en bild av livet i Västerbotten.
 
För att dessa nya nättidningar som skapas via gratistjänsten paper.li ska fungera bra krävs att man är noga med urvalet av nyckelord som algoritmen ska söka på. Om inte riskerar nyheterna att bli spretiga och oöverskådliga.

Men företeelsen är klart intressant som ett test av framtidens nyhetsförmedling där vi går mot medier som i allt högre grad låter var och en göra sina inställningar. Vi är redan där på många sätt. När den stora livsmedelskedjan som du är kund hos skickar ut adresserade reklamblad till dig så baseras innehållet ofta på dina egna köpvanor. Har du med ditt kort handlat mycket blöjor så kommer du att få extra reklam om blöjor, och kanske även barnvälling, eftersom livsmedelskedjans digitala redaktör listat ut att du förmodligen är småbarnsförälder.

På liknande sätt kommer vi i framtiden förmodligen att kunna prenumerera på nyheter. Då väljer vi att prenumerera på ämnesområden och nyckelord istället för en hel tv-kanal eller en lokaltidning.

För lokaltidningen innebär detta att man måste bryta upp sin koppling till enbart papperstidning och istället börja utnyttja alla mediekanaler som står till buds. I framtiden prenumerar jag alltså inte på tidningen Västerbottens-Kuriren eller Västerbottens Folkblad. Jag prenumerar istället på sport och kultur från Västerbotten. Sedan får VK och VF göra sitt yttersta för att paketera dessa nyheter i lämpliga distributionskanaler.

Jag får det som e-tidning, till min mobil, via mail, som Facebook-uppdateringar, i mitt Twitterflöde och kanske till och med på en liten skärm på baksidan av bussätet framför mig eftersom det vid skärmen sitter en mottagare som via signalen från mobil förstår att det är jag som satt mig där och därmed genast på skärmen börjar visa de nyheter jag angett att jag vill ta del av.

Men det här ligger några år framåt i tiden. På vägen dit kommer vi att experimentera och testa oss fram. Västerbottens-Mikael är ett test bland flera som behöver göras, som behöver revideras, utvärderas, för att sedan bilda avstamp för nästa steg mot framtidens nyhetsförmedling.   

Uppdaterat: Det finns så klart även fler tjänster än paper.li, ett sådant är Summify, som fungerar ungefär på samma sätt. Ingen av dessa kommer kanske att överleva i lång aloppet, men de är intressanta att studera som steg på vägen mot framtidens nyhetsförmedling.

Uppdatering 2: jag kompletter med ett tips från @cyniker på Twitter som nämner Acrylic vilket är en liknande nyhetstjänst.

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.