Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hoten mot VK och VF

Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad har i veckan flyttat ihop i samma redaktionslokaler. Även om det nu sker ett ökat samarbete kring redigering, foto, sport och vissa mindre nyheter hävdar tidningsledningarna att de fortfarande kommer att konkurrera med varandra.

Men en ny form av konkurrens håller också på torna upp sig. När chefredaktör Daniel Nordström får frågan hur det nu blir med konkurrensen mellan tidningarna svarar han:
– Konkurrens kommer vi fortfarande att ha, men den finns inte i det här huset utan utanför.

Den nya konkurrens som tidningarna gemensamt tvingas möta växer starkt och är en stor utmaning. Den kommer starkt med de nya digitala medierna och de nya vanor som vi läsare får genom smarta mobiler, bärbara datorer och surfplattor. Här är några exempel på utmaningar för den gamla papperstidningen.

I skolorna får alla elever var sin dator. Det innebär att tidigare övningar som Tidningen i skolan, när dagstidningar tryckta på papper bars in i klassrummet för att studeras, inte längre blir lika angeläget eftersom eleverna kan studera nyhetsflödet via sina datorer. Förenklat för lärare som inte behöver beställa tidningarna.

När viktiga beslut tas i länets kommunfullmäktigesamlingar skyndar sig många politiker att blogga direkt från mötet om vad man avhandlat. För papperstidningen är det svårt att vara först med det nya.

Idrottsklubbarna bygger ut sin egen nyhetsbevakning där exempelvis fotbollsklubben Umeå FC jobbar mycket med egna videointervjuer och Umeå IK låter sina spelare blogga inför och efter matcherna.

I katastrofsituationer eller större olyckor skickas meddelanden snabbt runt på sociala medier om vad som hänt. När exempelvis en jordbävning ruskade om Skellefteå för något år sedan var det på Facebook som många först fick läsa om nyheten genom tips från vänner.

Allt fler köper smarta mobiltelefoner som ger ökade möjligheter att följa flera olika nyhetskällor.

En surfplatta eller bärbar dator på frukostbordet gör att morgontidningen inte blir lika nödvändig för att få veta vad som har hänt.

Gratis stadsnät, som i Skellefteå, gör det möjligt för alla att surfa gratis. I Umeå finns liknande öppna nät på bussar, caféer, Umeå universitet och andra platser. Det innebär att det blir lättare att koppla upp sig och därmed enklare att kolla nyheterna via bärbara datorer och telefoner.

Möjligheten till interaktivitet ökar med nya medier vilket lockar fler. Det är både intressant att ta del av andras åsikter och att få skriva sina egna. Omöjligt i papperstidningen.

Igår skrev jag på denna blogg om en enkel tjänst som gör det möjligt att själv ställa samman nyheter till en egen nättidning.

Allt fler röster höjs för att papperstidningen är ett hot mot miljön och skogen. Här i norr har vi träd i massor, förvisso, men det finns kritiker som hävdar att det är bättre att skicka nyheterna digitalt eftersom man då inte behöver avverka skog och transportera timmer för att producera papperet.

Den digitala tekniken kommer hela tiden med nya funktioner och tjänster som utmanar papperstidningen men också den tidigare journalistrollen. Det är i detta som den nya konkurrensen ligger och som Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad måste förhålla sig till.

Att inte ge sig in i den digitala utvecklingen innebär att VK och VF skulle hamna på historiens hyllor, ungefär som gamla tiders budkavlar numera bara återfinns på museer. Ingen har någon anledning att skicka omkring sådana idag för att berätta vad som hänt. Inte heller går man till kyrkan för att få lyssna på kungörelser och nyheter, det finns ju på Facebook, i ett sms eller en surfplatta nära dig.

Att klarsynt se var den nya konkurrens finns är ett friskhetestecken från VK och VF. Att följa deras utveckling från att vara tidningshus till att bli mediehus i en ny digital tidsålder blir mycket intressant.  
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.