Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Den digitala explosionen

Den ökade digitaliseringen och internets betydelse i samhället är ett av sju viktiga forskningsområden som lyfts fram inför regeringens kommande forsknings- och innovationsproposition. I underlaget betonas forskningens viktiga roll för lagring och överföring av den allt mer växande mängden digitaliserad information i olika nätverk samt möjligheten att göra analyser på djupet av dessa datamängder.

Det är de sex forskningsmyndigheterna Energimyndigheten, FAS, Forskningsrådet Formas, Rymdstyrelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova som gemensamt tagit fram underlaget till regeringens arbete. Under rubriken Den digitala explosionen, ett av de sju viktiga forskningsområden man pekar på, lyfter man särskilt fram Nätverksvetenskap som syftar till förståelse för grundläggande egenskaper hos stora sammankopplade nätverk samt området Från data till kunskap, i vilket man föreslår en satsning ”som syftar till att ge forskare inom dataintensiva forskningsområden bästa möjliga verktyg för att utvinna kunskap ur de datamängder som de hanterar”.

Här kan vi klart konstatera att Umeå universitet redan har en god forskning att bidra med. För att bara nämna två exempel. Det ena kommer från Institutionen för datavetenskap där det, bland myckat annat, pågår en högt kvalificerad forskning inom grid-teknik för att skapa metoder och teknik för just lagring och överföring av data.

Det andra exemplet kommer från humaniora och HUMlab där man i fler år berört så kallad datamining, det vill säga forskning för att gräva djupt i databaser.
    
Det ska bli mycket intressant att följa vilket utslag den kommande propositionen ger för Umeå universitet. När det handlar om forskning kring den digitala explosionen så är det i vart fall inget tvivel om att Umeå står väl rustat.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.