Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

GPS-övervakning av barn

Debatten kring GPS-övervakning av barn har varit het i höst. Kronprinsens förskola i Malmö blev uppmärksammat i september sedan det blev känt att de skulle sätta GPS-sändare på barnen för att alltid kunna veta var de befinner sig, och jag skrev ett blogginlägg om detta med rubriken GPS-sändare på barn.

Nu i november blossar debatten upp igen och bland annat Jessica Nihlén Fahlquist, fil dr i filosofi, menar i Svenska Dagbladet att barns integritet är viktigt att värna och hon skriver ”varje barns rätt till privatliv ska respekteras”.

Nihlén Fahlquist menar att varje barn måste få en möjlghet att utvecklas till självständiga människor, men om de växer upp med övervakningsteknik med sändare insydda i sina kläder eller med armband runt handleden finns det risk för att detta motverkar strävan efter självständighet. Hon skriver: ”Hur kan barn som ständigt blir övervakade och kontrollerade utvecklas till självständiga individer som är kapabla att hantera livet på ett ansvarsfullt sätt?”

Hon ställer flera viktiga frågor i sin debattartikel. Hur påverkas föräldras relation till sina barn om dessa ständigt ska kontrolleras med mobiler eller gps-sändare? Finns det risk för att nitiska föräldrar övervakar sina barn för att samla ”bevis” mot dem för att senare straffa dem för att de befunnit sig på en plats där föräldrarna inte vill att barnen ska vara?

Från Umeås horisont finns forskaren Elza Dunkels med i debatten i sin roll som ”Netnanny”. Hon påpekar att Datainspektionen kommer att granska GPS-övervakning av barn ur ett integritetsperspektiv. Kanske kan man därigenom påvisa att denna teknikanvändning inte är laglig, vilket skulle vara ett starkt argument, menar Elza Dunkels.

Men samtidigt som protesterna är starka mot GPS-övervakningen finns det också många som vill försvara metoden. I en webb-omröstning på Svenska  Dagbladet är det 48 % av de som svarat att de skulle kunna använda GPS-övervakning av barn. Nu är webb-omröstningar inte alltid att lita på, men de kan i alla fall visa på en tendens att det finns fler åsikter i debatten.

I kommentarerna till Nihlén Fahlquists artikel märks också de olika ståndpunkterna för och emot. Signaturen madelphi menar att detta är en bra teknikanvändning som kan ge trygghet för barn och föräldrar: ”Såsom samhället ser ut idag med utbredd pedofili inte minst, tror jag istället det kan vara tryggt för mindre barn att veta att de har kontakt med hemmet. Går jag vilse i världen finns åtminstone någon som ser mig. Förhoppningsvis.”

Debatten visar på hur viktigt det är vi ständigt lyfter upp frågor om teknik och it och granskar hur teknikanvändning påverkar ända in i familjerelationer och den vanliga vardagen.

För föräldrasamlingar i förskola och skola är detta frågor som är mycket angelägna att ta upp, även om man inte står i omedelbart begrepp att sätta GPS-sändare på barnen. För med ökad teknikanvändning måste också debatten om hur tekniken förändrar vårt samhälle få vara levande och stark.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Niklas

    Det mest skrämmande med inlägget du citerar är den bottenlösa okunskapen. ”Utbredd pedofili”. Som om den skulle vara mer utbredd idag, eller för den skull vara utbredd över huvud taget. Det farliga med övervakning av detta slag är att föräldrarna skickar över ansvaret för barnens säkerhet och uppfostran på teknik, stat och företag. Den typen av samhälle är känslokallt och vidrigt. GPS på barn, herregud att tanken ens föresvävar vissa människor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.