Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tyst får det inte bli

Var rädd om ditt hjärta och stöd hjärtforskningen . Eller skriv din bön och låt andra få läsa den. Det är två olika projekt på webben som visar hur ideella organisationer kan göra sina budskap levande och få ut dem till fler med stöd av interaktivitet och digital teknik.

Ett färskt exempel är projektet Hope Tank, en ny sajt om hjärtforskning som lanserats i veckan. Skellefteå-företaget North Kingdom har med animationer och grafik hjälpt British Heart Foundatin att bygga webbplatsen där den som vill kan skriva in en alldeles egen hälsning som har med hjärtforskning att göra och önskan om att få vara frisk.

”As a heart patient I support more research”, skriver signaturen Steve, medan någon annan skriver att dottern i familjen behöver en ny hjärtklaff samtidigt som en tredje önskar läkarna allt gott.

För att kunna skriva in sin hälsning om gott liv får man först skapa sig en egen Zebrafisk i det digitala akvarium som finns på webbplatsen. Vill man kan man sedan klicka på de andras fiskar för att se vad de har skrivit. Resultatet har blivit att över 3000 digitala Zebrafiskar nu simmar runt i detta akvarium med hälsningar och en önskan om ett friskare liv.

Zebrafisken har British Heart Foundation för övrigt valt eftersom den har egenskapen att på egen hand kunna reparera sitt hjärta om det blivit skadat.

Det andra projektet som vill fånga in önskan om att beröra och skapa engagemang på internet är Svenska kyrkans bönewebb. Den har i det tysta blivit något av en succé med snart 80 000 böner inskrivna av anonyma webb-besökare (när detta blogginlägg publiceras).

Det är en fascinerande samling av folkets egna böner som möter på denna webbplats. ”Hjälp mig att klara skolan och livet”, skriver någon. En annan skriver ”jag ber för att min älskade pokvän ska må bra igen”, medan en tredje brister ut i ett ”Svårtjobbigtsvårt. Hjälp, tankarna kommer tillbaka så fort det blir tyst”.

På både sajten om hjärtforskning och kyrkans sajt med folkets böner är alla anonyma. De lever i olika situationer men gemensamt för dem alla är att de satt sig vid datorn eller mobilen för att formulera en önskan om ett gott liv.

Så blir de digitala verktygen och plattformarna ett medel och ett uttryck för människors stora behov av att mötas, att vilja gott och att få dela också det som är svårt för att på så sätt orka ytterligare en dag.

Så kan webben också vara och det blir intessant att följa hur sajter som dessa kan utvecklas vidare i framtiden.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.