Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Blev du fotad?

Dottern kom hem i helgen och då fotade hon så klart sin pappa (mig). Med vad? Sin mobiltelefon, naturligtvis. Har du också blivit fotad nyligen? Förmodligen var det då också med en mobil. 

Kameran i mobilen har inneburit en revolution för hur vi dokumenterar vår vardag. Framtidens generationer kommer att ha ofantliga arkiv att gå igenom när man vill studera hur vi lever idag.

Nu visar färsk statistik från bildsajten Flickr på hur kraftfullare kameror i mobiltelefonerna bidrar till till de nya mobiltelefonernas försäljningsframgångar. På Flickr är det en telefon, iPhone 4, som är den mest använda kameran och den har med råge passerat både Nikon och Canon och andra digitala kameramärken.

Flickr har under några få år vuxit till ett enormt bildarkiv över mänskligt liv världen över. 2007 fanns det 2 miljarder bilder på Flickr. Sedan dess har antalet vuxit med 1 miljard per år. Hösten 2008 hade användare på Flickr laddat upp 3 miljarder till sina konton. 2009 fanns där 4 miljarder, hösten 2010 passerades 5 miljarder bilder och i augusti 2011 noterade man 6 miljarder bilder. Se statistik.

När nu iPhone 4S lanserades i höstas med sin kamera på 8 megapixel så innebär det en fortsatt rusning för mobilkameror på Flickr. iPhone 4S har på kort tid tagit sig upp till en andra plats på Flickrs lista över bilder som tagits av mobilkameror, vilket kan ses som ett tecken på att mobilkamerorna också fortsättnignsvis kommer att ha en långt starkare ställning på Flickr än traditionella kameror och med sin enkelhet vara en direkt faktor för fortsatt stabil ökning av antalet bilder på Flickr.

Förutom att telefonernas kameror överlag blir allt bättre så är det också möjligheten till snabb uppladdning till Facebook, Twitter, bloggar och mail som gjort att telefonerna så snabbt konkurrerat ut vanliga digitala kameror, menar Ed Lee på InfoTrend.

”Smartphones tillåter människor att ta en bild och dela den med andra på nätet eller ett socialt nätverk. Du gör det möjligt för dina vänner och din familj att vara med dig i samma ögonblick som händelsen fortfarande pågår”, förklarar Ed Lee.

Bilden nedan visar hur iPhone 4 gått om Nikon och Canon på Flickr, hösten 2011.

 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.