Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nu twittrar landshövding och ministrar

Hon finns på twitter. Hon har en egen blogg. Landshövding Chris Heister prövar gärna nya vägar för att öppna upp för samtal i de digitala kanalerna kring hur Västerbotten som län kan utvecklas.

Det var i september 2011 som Chris Heister började twittra och skrev sina första inlägg på bloggen och hon har varit mycket flitig sedan dess med rapporter som öppnar upp vardagen bakom rubrikerna.

Den som följer inläggen får en direkt inblick i vardagen för en landshövding. På bloggen En Landshövding ger Chris Heister till exempel en direktrapport från Vargbäcken där hon provskjuter första salvan i en kommande gruvbrytning. För att dokumentera händelsen tar hon också fram sin mobiltelefon och tar en bild av rökmolnet från sprängningen.
 
På Twitter ger hon också direktrapporter om hur hon möter klimatrådet i Västerbotten, om ett sammanträde med ProcessIT där företagen Oryx och Algoryx presenterar sin verksamhet, om invigningen av Höstljus i Umeå och om en workshop med 70 ledande kvinnor i Västerbotten som möts för att tala om länets framtid. Dessemellan sticker hon också in en mer personliga kommentarer från sin egen vardag om besök i tvättstugan och glädjen över att få dela en helg med barnbarnet.

Vi ser allt fler chefer och ledare som liksom landshövding Chris Heister ger sig ut i de sociala medierna för att öppna upp och hitta en transparens för den egna verksamheten. På ministernivå sticker exempelvis Carl Bildt ut med flitiga inlägg på Twitter och sin blogg Alla dessa dagar och IT-minister Anna-Karin Hatt med sina twitterinlägg och flitiga Facebookande.

Bland landshövdingarna finns också fler förutom Chris Heister som börjat twittra och blogga. Kristina Alsér i Kronoberg är ett sådant exempel.

Britt Bohlin i Jämtland har också helt nyligen hoppat på Twitter, men har enligt uppgift samtidigt avslutat sitt facebook-konto sedan hon hamnat i blåsväder i medierna sedan det blev känt att hon var med i regeringskritiska facebook-grupper. Därför har hon nu lämnat Facebook, meddelar hon till Sveriges Radio.

Att finnas med i de sociala medierna kan alltså ställa till det och kontona bör därför hanteras med klokhet, är väl läxan, inte minst om man sitter i positioner som landshövdingar gör.

Men trots att det finns knepigheter så verkar det som att allt fler makthavare vill ut på de sociala näten. När Utrikesdepartementets presstjänst under konferensen Internetdagarna 21 – 22 november berättade om Utrikesdepartementets nya resa ut i sociala medier så betonade man vikten av att högste chefen också tror på de nya kanalerna och gärna vill prova dem. För dem är Carl Bildt en naturlig pådrivare och Utrikesdepartementet finns idag på nätet med omvärldsbloggar, twitterflöden, bildarkiv på Flickr, interaktiva kartor och nyutvecklad app till mobiltelefoner.

Nästa steg för Utrikesdepartementet är att starta snabba enkla livesändningar via Bambuser, meddelade man under konferensen, pådrivna av just Carl Bildt som vill kunna föra fram sina tankar också i den kanalen.

Alla dessa nye medier för med sig flera förändringar. Förhoppningsvis blir myndigheterna på detta sätt mer öppna och transparenta. Förhoppningsvis kan fler komma i direkt kontakt med landshövding, minister och tjänstemän. Förhoppningsvis kan medborgare få en större inblick.

Förhoppningsvis kan därmed denna ny teknik med nya digitala kanaler därigenom bidra till ett mer demokratiskt och öppet samhälle.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.