Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Guldgruvan i din mobil

Jag drar ut byrålådan och räknar familjens dumpade mobiler – en, två, tre, fyra. Tror att det ser ut så också i många andra hushåll. Gamla mobiler ersätts med nya och de man använt hamnar i en låda någonstans i hemmet.

Och inte blir de färre. Snart är det jul och då kommer lådorna i våra hem att fyllas på med fler gamla mobiler i takt med att julklapparna med moderna smartphones dras fram från sina gömmen under granen.

Mobilskrot
Gamla mobiler i byrålådan som väntar på att återvinnas för metallerna skull.

Det samlade elektronikskrotet i byrålådor, garage och köksskåp är en av it-samhällets baksidor. Men det är en baksida som kan bli en vinst för oss alla om vi får igång bättre system för återvinning av skrotet.

För metallerna som ligger i elektronikskrotets kretskort kan återvinnas igen och igen och igen utan att förlora sin kvalitet. Det vet gruvföretaget Boliden och man satsar nu stort på återvinning av dessa metaller. 1,3 miljarder kronor har Boliden investerat i sitt nya smältverk i Rönnskär utanför Skellefteå och går allt som man tänkt sig kommer man att bli störst i världen på att återvinna guld, silver och koppar från datorer och mobiltelefoner när anläggningen väl börjar rulla på.

Frågan är nu bara hur mina fyra uttjänta mobiler ska komma sig till Boliden. För i byrålådan kan det ju inte ligga för evigt och inte kan jag slänga dem i soptunnan. Behovet av en obruten återvinningskedja från min byrålåda till den stora smältugnen är stor.

För att få denna kedja att fungera lite bättre, åtminstone lokalt i Skellefteå, har Boliden inlett ett samarbete med Skellefteå AIK Hockey och placerat ut insamlingslådor i ishallen i Skellefteå.

Smart, men det behövs fler sådana initiativ för att återvinna metallerna i våra elektronikprylar. Förhoppningsvis kommer vi att möta sådana insamlingslådor på fler platser och orter runt om i Sverige framöver. För de flesta av oss behöver en enkel och handfast hjälp för att tömma våra byrålådor.

Kanske skulle insamlingen också underlättas om vi kunde få pant för våra gamla mobiler. Några fler skulle säkert hamna då i insamlingslådorna, som kanske kunde placeras bredvid pantflaskinsamlingen.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Återvinning

    Lyckad återvinning av Mobiltelefoner är som med mycket annat en ekonomisk ekvation som mäste gå ihop. Oavset vilket material som än skall återvinnas (skrot, metaller, papper, plast etc) så råder en kamp mellan tre olika faktorer: 1) transportkostnad: Hur effektivt kan vi transporta. 2) förädlingskostnad: Hur mycket kostar det att bryta ut råvarorna som den fd. produkten är uppbyggd av och 3) vad är marknadspriset på de utbrutna råvarorna?. Landar man på ett plustecken i slutändan kommer vi få en lyckad återvinnignsprocess

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.